nakon prosvjeda

Bugarska privremeno obustavlja uvoz sjemenki suncokreta iz Ukrajine

20.09.2023 u 15:44

Bionic
Reading

Bugarska vlada pristala je privremeno obustaviti uvoz sjemenki suncokreta iz Ukrajine, nakon prosvjeda poljoprivrednika, rekao je u srijedu premijer Nikolai Denkov, obećavši potporu domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji

Prošli četvrtak Bugarska je ukinula zabranu uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, priklonivši se argumentu o snižavanju cijena i istupivši iz skupine zemalja EU-a koje su je odlučile jednostrano produljiti kako bi zaštitile domaću poljoprivrednu proizvodnju.

Ukidanje zabrane neće ugroziti konkurentnost bugarskih poljoprivrednika, stajalo je u odluci.

Poljoprivrednici su se pak digli na noge i blokirali prometnice početkom tjedna, tražeći zabranu uvoza pšenice, kukuruza, suncokretovih sjemenki iz Ukrajine u strahu od niskih cijena uvoza.

Vlada je nakon prosvjeda ipak pristala privremeno obustaviti uvoz sjemenki suncokkreta, prema riječima premijera Denkova.

Ilija Prodanov, predstavnik prosvjednika, potvrdio je u srijedu na televiziji bTV da su prethodne večeri s vladom postigli dogovor.

Uvoz sjemenki suncokreta bit će obustavljen dok Bugarska i Ukrajina ne dogovore kvote.

Europska komisija ukinula je prošli petak privremenu zabranu izvoza ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i sjemenki suncokreta na tržište EU-a, a Ukrajina je pristala u roku od 30 dana uvesti mjere, poput sustava izvoznih dozvola, kako bi se izbjegao nagli skok isporuka.

Do 16. rujna ukrajinske vlasti trebale su uvesti mjere kontrole izvoza, a do kraja radnog dana u ponedjeljak i "akcijski plan".

U utorak Kijev je odobrio uvođenje dozvola za izvoz skupine poljoprivrednih proizvoda u pet susjednih zemalja u EU, objavilo je ministarstvo poljoprivrede, poručivši da će ih izdavati tek nakon dogovora s uvoznicima.

Kijev će popis i količinu proizvoda dogovarati sa zemljama-uvoznicama, koje će odlučiti jesu li spremne prihvatiti tu robu, u kojim količinama i u kojem roku, stoji u priopćenju.

„Tek ćemo tada našim kompanijama izdavati dozvole za izvoz određenih proizvoda. Ukrajina kontrolira svoj izvoz i koordinira ga sa zemljama primateljicama”, dodaje se u priopćenju.

Dogovor Bugarske i Ukrajine morat će pričekati do planiranog sastanka Europske komisije i Ukrajine o trgovini poljoprivrednim proizvodima.

Kijev je pak početkom tjedna najavio tužbu protiv Poljske, Slovačke i Mađarske zbog jednostrane zabrane uvoza, a glasnogovornik Svjetske trgovinske organizacije (WTO) potvrdio je da im je Ukrajina podnijela žalbu i time napravila prvi korak u postupku trgovinskog spora.