pristupanje EU

Bugarska blokira početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 17.11.2020 20:09
  • Objavljeno 17.11.2020 u 20:09
tportal

Izvor: EPA / Autor: JOHN THYS / POOL

Bugarska je u utorak odbila prihvatiti pregovarački okvir za Sjevernu Makedoniju, što je preduvjet za početak pregovora o pristupanju EU-a

"Bugarska u ovoj fazi ne može podržati nacrt pregovaračkog okvira za Sjevernu Makedoniju i sazivanje prve međuvladine konferencije o pristupanju", izjavila je bugarska ministrica vanjskih poslova nakon video-konferencije ministara za europske poslove, na kojima je jedna od tema bila i proširenje.

Njemački ministar za europske poslove Michael Roth, koji je predsjedavao sastankom, rekao je da je na dvije zemlje Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji da riješe svoje bilateralne nesuglasice kako bi pregovori mogli započeti. "Želimo pomoći, želimo prokrčiti put koliko je to moguće kako bismo krenuli s međuvladinim konferencijama", rekao je Roth.

Zemlje članice EU-a dale su zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom još u ožujku. Za formalno otvaranje pregovora zemlje članice moraju usvojiti pregovarački okvir, ključni dokument kojim se definira kako će se i na kojima načelima odvijati pristupni pregovori.

Pregovarački okvir trebaju usvojiti zemlje članice jednoglasno i to je uvjet za sazivanje prve međuvladine konferencije o pristupanju na kojoj se formalno pregovori otvaraju. Bugarska inzistira na tome da Skoplje prizna da Makedonci i makedonski jezik imaju bugarske korijene.

Pokušaji njemačkog predsjedništva na prevladavanju te prepreke zasad nisu urodili plodom. Sofija traži da se u pregovaračkom okviru reflektiraju njezina stajališta o makedonskom identitetu, jeziku i povijesnim osobama. Ističe da joj neprihvatljiva "revizija zajedničke povijesti, negiranje zajedničkih etničkih i jezičnih korijena i neutemeljene tvrdnje o postojanju makedonske manjine u Bugarskoj".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!