LINIĆ ZA BLOOMBERG:

'Bude li nam rejting smanjen, tražit ćemo pomoć MMF-a'

Slavko Linić

Slavko Linić

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Vlada Republike Hrvatske uvjerena je da će zadržati kreditni rejting iznad špekulativnog, izjavio je Ministar financija Slavko Linić za Bloomberg

‘Bude li rejting smanjen, Hrvatska bi mogla zatražiti aranžman s MMF-om kako bi smanjila troškove financiranja’, potvrdio je Linić, naglašavajući da Vlada u ovoj godini više neće imati potreba za inozemnim zaduživanjem.

‘Ne bojimo se rezanja rejtinga budući da imamo stabilnu Vladu, uspjeli smo smanjiti troškove zaposlenih u javnim službama, čime smo u potpunosti ispunili ciljeve rezanja proračunskih troškova koje smo si zadali u siječnju’, rekao je Linić.

Naglasio je da je jedini Vladin neuspjeh nepokretanje javnih investicija u prvih šest mjeseci.

Linić ocjenjuje da će hrvatsko gospodarstvo drugu godinu zaredom stagnirati, što je posljedica pojačavanja europske dužničke krize.

‘Naš glavni cilj je i dalje nastaviti s naporima fiskalne konsolidacije i oživljavanja državnih investicija u infrastrukturi, prometu i energetici’, rekao je Linić, prozivajući ‘neodgovorne ljude iz državnih poduzeća’ za stopiranje ulaganja.

Državne kompanije kao što su Hrvatska elektroprivreda, Hrvatske autoceste, Hrvatske šume i Hrvatske vode morat će smanjiti broj zaposlenih, a uštede će se koristiti za investicije. 'Mi smo stabilizirali upravljanje i nadzor u tim tvrtkama, a očekujemo povećanu aktivnost u drugoj polovici godine', najavljuje Linić.

Što se tiče oživljavanja privatnog sektora, za Linića je to napor koji će uzeti više vremena.

‘Trebamo zamijeniti uvoz oživljavanjem vlastite proizvodnje energije, naftnih derivata i hrane’, rekao je Linić, ističući da će Vladina ulaganja u energetiku i infrastrukturu pomoći ostvarenju tog cilja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi