PROBLEMATIČNI POREZ

Bruxelles prozvao Vladu zbog mobilnog harača

Bionic
Reading

Europska je komisija upozorila Hrvatsku da harač na mobilne usluge od 6 posto, kojim Vlada želi osigurati 300 milijuna kuna u proračunu za ovu godinu, nije u skladu s regulativom EU. Čim je namet vraćen, 1. veljače na adresu ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatka Komadine stiglo je pismo iz Bruxellesa.

Neelie Kroes, povjerenica Europske komisije za digitalno društvo i bivša povjerenica za tržišno natjecanje, zatražila je očitovanje o čemu je riječ. Za sada nitko iz Vlade kao ni iz Europske komisije ne želi komentirati to pismo, piše Poslovni dnevnik.

Međutim, glasnogovornik povjerenice Ryan Heath kaže da je njihov stav jasan. 'Morate biti potpuno svjesni da je stav Europske komisije da specifični nameti za mobilnu industriju predstavljaju kršenje propisa Unije', ističe Heath. Komisija je lani zatražila od Mađarske da ukine takav namet, a Francusku i Španjolsku tužila je Europskom sudu pravde. Inače, mobilni operateri u Hrvatskoj već su razmatrali mogućnost odštetne tužbe, ali otkako su se prije dva tjedna sastali s Vladom, ništa ne govore.

U Hrvatskom telekomu nisu iznenađeni ovim razvojem situacije i kažu da je Komisija dovela u pitanje slične poteze vlada država članica Unije zbog toga što negativno utječu na razvoj gospodarstva. U Vipnetu kažu da je Komisija ovim ostala predana ciljevima takozvane Digitalne agende 2020, koja inzistira na poticajnom regulatornom okviru za investicije u telekomunikacije. U Tele2 se nadaju da će sastanak s Vladom, na kojem je najavljena mogućnost ukidanja harača u svibnju, uroditi plodom.