TRŽIŠTE RADA

Broj zaposlenih povećan za 60.000, ali i dalje imamo ozbiljan problem

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 26.04.2018 06:39
  • Objavljeno 26.04.2018 u 06:39
tportal

Izvor: Pixell / Autor: Neven Buičević/tportal.hr

Prosječna stopa zaposlenosti osoba u dobi od 20 do 64 godine u Europskoj uniji (EU) lani je porasla na 72,2 posto u usporedbi sa 71,1 posto 2016. godine. Osjetan rast stope zaposlenosti zabilježila je i Hrvatska, ali se po ovom važnom pokazatelju stanja na tržištu rada još uvijek nalazimo na europskom začelju

Stopa zaposlenosti jedan je od ključnih makroekonomskih pokazatelja koji ilustrira to kako su ljudski potencijali iskorišteni u gospodarske svrhe. On pokazuje koliki je udjel zaposlenih u ukupnom radno sposobnom stanovništvu određene dobne kategorije.

U strategiji Europa 2020 Europska unija postavila je cilj do 2020. ukupnu stopu zaposlenosti za ovu kategoriju građana podići na najmanje 75 posto. Također, članice EU-a postavile su različite nacionalne ciljeve koji odražavaju situaciju i mogućnosti svake države članice da doprinese zajedničkom cilju.

Za razliku od većine drugih zemalja, vladajući u Hrvatskoj su postavili prilično neambiciozan cilj da do 2020. dostignemo stopu zaposlenosti od 62,9 posto. Zahvaljujući povoljnim trendovima na tržištu rada, zacrtani cilj već smo premašili lani, kada je stopa zaposlenosti dostigla 63,6 posto.

Premda podacima Ankete o radnoj snazi, koju svaka tri mjeseca provodi Državni zavod za statistiku, u posljednjem tromjesečju 2017. radilo je 60.000 ljudi više u odnosu na isto razdoblje 2016. godine. Povoljna kretanja na tržištu rada nastavila su se u prvom tromjesečju ove godine iako nešto sporijim intenzitetom.

tportal

Izvor: Eurostat / Autor: Neven Bučević/tportal.hr

Istovremeno s rastom zaposlenosti smanjuje se nezaposlenost. U veljači su bez posla bile 173 tisuće građana, pet tisuća manje nego u siječnju. Na godišnjoj je razini stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj smanjena za 2,4 postotna boda, a broj nezaposlenih za 46.000. Time se Hrvatska opet svrstala u skupinu zemalja s najvećim padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini s Ciprom i Grčkom.

Premda rast zaposlenosti ohrabruje, zabrinjava podatak da je Hrvatska po udjelu zaposlenih i dalje na začelju Europske unije. Iza nas su samo Italija i Grčka, a uz navedene zemlje stopu zaposlenosti ispod 70 posto imaju samo još Belgija (68,5 posto), Španjolska (65,5 posto) i Rumunjska (68,8 posto).

  • +2

Najveći rast zaposlenosti zabilježen je u građevinskom sektoru

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Podaci Eurostata upućuju na činjenicu da Hrvatska još uvijek raspolaže velikim rezervama radne snage jer, uz relativno velik broj nezaposlenih, imamo natprosječan udjel neaktivnih stanovnika.

To je osobito vidljivo u kategoriji starijih stanovnika u dobi od 55 do 64 godine starosti. U toj kategoriji stopa zaposlenosti je tek 40,3 posto, što znači da od pet radno sposobnih stanovnika u toj dobi samo dva rade.

Na razini Europske unije stopa zaposlenosti ove kategorije građana dostigla je 57,1 posto, pri čemu je više od polovice stanovnika u dobi od 55 do 64 godine bilo zaposleno u dvadeset zemalja članica.

Najveća stopa zaposlenosti ove dobne skupine bila je u Švedskoj (76,4 posto), ispred Njemačke (70,1 posto), Danske (68,9 posto) i Estonije (68,1 posto). S druge strane, uz Hrvatsku, najnižu stopu zaposlenosti u ovoj kategoriji bilježe Grčka (38,3 posto), Luksemburg (39,8 posto) i Slovenija (42,7 posto).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!