istražili smo:

Broj umirovljenika u Hrvatskoj je u ozbiljnom padu, ali u jednoj povlaštenoj kategoriji nezaustavljivo raste

31.10.2022 u 06:41

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio je detaljne statističke informacije o mirovinama na kraju rujna ove godine. Istražili smo najzanimljivije trendove o kretanju broja umirovljenika i visini mirovina različitih kategorija korisnika

Dobra vijest za održivost mirovinskog sustava je da se u posljednjih godinu dana broj osiguranika znatno povećao dok je broj umirovljenika u padu.

Broj osoba koji plaćaju mirovinski doprinos porastao je za 36.561 (2,3 posto) dostigavši 1,64 milijuna. Pritom je glavnina rasta zabilježena u tvrtkama i obrtima dok je u segmentu slobodnih djelatnosti i poljoprivredi broj osiguranika smanjen.

Zahvaljujući pozitivnom trendu u posljednjih nekoliko godina broj osiguranika konačno je vraćen na razinu dostignutu prije financijske krize 2008. godine.

Zbog povećane smrtnosti, u proteklih godinu dana broj umirovljenika smanjen je za 8.014 te ih je krajem rujna mirovinu primalo 1,23 milijuna korisnika. Izrazito nepovoljan omjer umirovljnika i osigurnaike time je donekle popravljen i sada iznosi 1:1,33.

Prosječna rujanska mirovina isplaćena u listopadu iznosila je 2.868 kuna i bila je za 225 kuna ili 8,5 posto viša nego godinu ranije.

Kada se izuzmu mirovine prema međunarodnim ugovorima osoba koje su dio radnog vijeka provele u inozemstvu, a dio u Hrvatskoj, prosječna mirovina u rujnu iznosila je 3.234 kune.

Većina umirovljenika prima ispod 3.000 kuna

Umirovljenici koji su otišli u punu starosnu mirovinu u prosjeku primaju 3.589 kuna, korisnici prijevremene mirovine 3.314 kuna, a korisnici invalidske mirovine 2.430 kuna.

Struktura isplaćenih mirovina pokazuje da više od polovice umirovljenika umirovljenih prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, prima mirovinu nižu od 3.000 kuna. Najviše umirovljenika, njih gotovo 167.000, prima mirovinu između 2000 i 2500 kuna.

Zaštićenu najnižu mirovinu prima ukupno 278.500 ljudi, a ona prosječno iznosi 1.950 kuna.

  • +2
Umirovljenici Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

S druge strane, znatno je manji broj umirovljenika s pristojnim mirovinama. Tako mirovinu višu od 5000 kuna zaslužuje tek nešto više od 111.0000 umirovljenika. Najvišu mirovinu uživa 1.749 osoba, a ona u prosjeku iznosi 7.999 kuna.

Broj povlaštenih i dalje rate raste

Dok je broj ukupnih umirovljenika u padu, raste broj korisnika mirovina po posebnim propisima, koje se obično nazivaju povlaštenima.

Unatoč padu broja korisnika u pojedinim skupinama (politički zatvorenici, veterani iz drugog svjetskog rata, pripadnici bivše JNA) zbog prirodnog odlijeva, ukupan broj korisnika povlaštenih mirovina u proteklih godinu dana porastao je za 3.310 dosegnuvši 183.669 osoba.

Najveći priljev novih umirovljenika po posebnim propisima dolazi iz braniteljske populacije. Broj umirovljenika sa statusom branitelja iz Domovinskog rata povećan je za 5.794 (sa 127.597 na 133.391).

Umirovljenici Izvor: Cropix / Autor: Dusko Marusic / CROPIX

Od postojeće tri braniteljske skupine najviše je porastao broj branitelja koji su u mirovinu otišli prema općim propisima, ali su koristili i određene zakonske povlastice iz Zakona o hrvatskim braniteljima, koje im omogućuju da u punu starosnu mirovinu idu ranije i s nešto većim primanjima. Njihov broj skočio je u godini dana za 5366 na 55.405 korisnika.

Broj branitelja s invaliditetom, koji su ostvarili pravo na mirovinu po Zakonu o hrvatskim braniteljima povećan je za 437 na 70.785 korisnika, a među pripadnicima HVO-a bilo je 9 umirovljenika manje.

Patizani bolje plaćeni od domobrana

Mirovine branitelja s invaliditetom znatno odskaču od ostalih braniteljskim mirovina te iznose u prosjeku 6.666 kuna, a u godinu dana porasle su za osam posto. Prosječna mirovina branitelja umirovljenih prema općim propisima, uz korištenje zakonskih povlastica porasla je za 9,7 posto te iznosi 3.242 kune.

Inače, među povlaštenim umirovljenicima uvjerljivo najviše prosječne mirovine u visini od 11.320 kuna imaju bivši saborski zastupnici i članovi vlade. S druge strane, najnižu prosječnu mirovinu (2.373 kuna) imaju bivši pomorci.

Među umirovljenicima koji uživaju mirovine po posebnim propisma su i pripadnici vojski iz Drugog svjetskog rata. Njihove mirovine su u nižim platnim razredima pri čemu je prosječna mirovina partizana od 3.294 kune za 16 posto viša od prosječne mirovne domobrana, koja iznosi 2.829 kuna.

Na tportalovom Viber kanalu 'biznis i tehnologija' donosimo aktualnosti koje se tiču svih, to je mjesto na kojem ćete prvi doznati kakve će cijene goriva biti idući tjedan, gdje je najpametnije uložiti novac i kako uštedjeti u ovim izazovnim vremenima. Ako se sprema udar na vaš novčanik, mi ćemo vas upozoriti prvi - priključite se našem kanalu!