kaznena djela

Znate li koliko je lažnih umirovljenika pronađeno u proteklih šest godina? Broj onih kojima je mirovina trajno oduzeta je nevjerojatan

27.10.2022 u 16:09

Bionic
Reading

Hrvatska je 'zemlja umirovljenika'. U pojedinim županijama imamo više umirovljenika nego radnika, a nerijetko se može čuti da je netko nepošteno stekao mirovinu ili je nije zaslužio. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, kako daje, tako može i oduzeti mirovinu, a novinari portala mirovina.hr istražili su što se mora dogoditi da netko ostane bez nje

Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za mirovina.hr pojašnjavaju da se postupak za priznanje mirovine može ponoviti u roku od tri godine od priznanja tog prava ako se utvrdi da korisnik nema pravo na nju, odnosno ako se sazna za nove činjenice ili se stekne mogućnost da se upotrijebe novi dokazi koji bi mogli dovesti do drugačijeg rješenja, a te su činjenice ili dokazi upotrijebljeni u prijašnjem postupku, ili ako je rješenje povoljno za stranku doneseno na temelju neistinitih navoda.

Prema Zakonu o općem upravnom postupku, postoji mogućnost obnove postupka bez vremenskog ograničenja i to u slučaju ako je rješenje doneseno temeljem lažne isprave ili iskaza svjedoka ili vještaka, pa čak i ako je riječ o posljedici nekog kaznenog djela.

S vremena na vrijeme pojavljuju se priče o rođacima koji su tajili smrt svojih bližnjih kako bi uzimali njihovu mirovinu. Mirovina.hr pisala je o zetu iz BiH koji je tražio da se njegova mirovina isplaćuje na račun njegova punca u Hrvatskoj. Novac je uredno podizao čak 10 godina nakon punčeve smrti, a prijevara je prestala kad je HZMO utvrdio da bi punac imao 104 godine.

Godinu ranije osječka je policija uhitila tada 61-godišnju ženu koja je godinu i pol nakon smrti majke i dalje uredno podizala njezinu mirovinu. Teretili su je da je oštetila državni proračun za otprilike 40.000 kuna.

'Riječ je pretežito o slučajevima u kojima se poništava rješenje o pravu na mirovinu zbog dokazanog kaznenog djela na temelju kojeg je korisnik ostvario pravo na mirovinu. U razdoblju od 2016. do 2020. vođen je kazneni postupak na temelju kaznene prijave koju je podnio Ured za poslovno-informacijsku sigurnost, kontrolu i nadzor HZMO-a u predmetu koji je obuhvatio 30 korisnika', otkrili su iz HZMO-a.

  • +2
Umirovljenici Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

U tom su slučaju utvrdili malverzacije pri evidentiranju podataka o stažu i plaći temeljem kojih je korisnicima isplaćivana mirovina. Istodobno je vođena obnova postupka za utvrđivanje mirovine, ali i kazneni postupak. Nakon obnove postupka i presude rješenja o mirovini poništena su za 30 osoba. Temeljem novog zahtjeva, 27 osoba obuhvaćenih postupkom ponovno je ostvarilo pravo na mirovinu dok tri osobe nisu stekle to pravo niti su podnijele ponovni zahtjev.

'Nakon provedene obnove postupka novim rješenjem odlučuje se o zahtjevu za priznanje prava i donosi se rješenje kojim nadležno tijelo može pravomoćno rješenje, koje je bilo predmet obnove, poništiti ili ukinuti. Poništavanjem rješenja poništavaju se sve pravne posljedice koje je proizvelo takvo rješenje. Pravni učinci ukidanja rješenja su ti da ono ubuduće ne proizvodi pravne učinke', objašnjavaju iz HZMO-a.

Ove godine, kažu iz HZMO-a, obustavljena je mirovina jednoj osobi temeljem podignute optužnice Općinskog državnog odvjetništva u Koprivnici. I u tom je slučaju pokrenuta obnova postupka, a daljnja isplata mirovine ovisit će o sudskom pravorijeku.