ČELIČNA VRATA

Brodosplit će braniti Veneciju od poplava

16.01.2015 u 13:43

Bionic
Reading

Brodograđevna industrija Split d. d. potpisala je u četvrtak u Veneciji s tvrtkom Costruzioni Mose Arsenale (COMAR) ugovor o gradnji 41 čeličnih vrata koja će biti instalirana na prolazu Malamocco i Chioggia koji su dva od triju prolaza koji kroz Venecijansku lagunu vode prema Veneciji s ciljem zaustavljanja utjecaja plime na grad Veneciju, objavili su iz Brodosplita

Nakon provedenog međunarodnog natječaja, odlukom konzorcija Venezia Nuova Brodosplit je u jakoj konkurenciji potvrđen kao najbolji ponuditelj i službeno izabran za graditelja čeličnih vrata dvaju prolaza. Ukupan projekt koji će Brodosplit odraditi obuhvaća preko 12.000 tona ugrađenog čelika ukupne vrijednosti s radovima i logistikom oko 50 milijuna eura.

'Zbog prijetnje podizanja mora, ugrožene arhitekture i silnih poplava po Trgu sv. Marka i okolnim ulicama, Venecija bi mogla postati umiruća relikvija. No s Brodosplitom realne su šanse da se taj kulturni biser Jadrana sačuva za stoljeća koja dolaze', istaknuo je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Brodosplit će isporučiti 41 čeličnu branu, dimenzija 29 puta 24 metra, debljine šest metara i težine 300 tona, a radovi na izgradnji čeličnih vrata počinju odmah. Na njezinoj izradi će biti angažirano više stotina radnika tijekom dvije godine. Isporučivat će se po tri brane odjednom svakih 90 dana nakon izrade, ovisno o zahtijevanoj dinamici, morskim putem do samog ušća gdje će se ugraditi, a paralelno će ih se raditi više. Brane su konstruirane kao specijalni rezervoari napunjeni zrakom, odnosno vodom.

Napunjene vodom ležat će na dnu mora, a punjene zrakom će se podizati prema površini i zatvarati ulaze u lagunu. Kada se ispusti zrak, ponovno će se napuniti vodom i leći na dno mora.