OSNOVANA RADNA SKUPINA

Brodarima porez prema veličini flote

10.09.2010 u 12:53

Bionic
Reading

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izvijestilo je danas da je osnovalo radnu skupinu koja treba izraditi prijedlog izmjena i dopuna Pomorskog zakonika u dijelu koji se odnosi na porezni sustav brodara

Naime, brodari u međunarodnoj plovidbi sada su u cijelosti oslobođeni plaćanja poreza na dobit, dok bi se po novome uveo tzv. tonnage tax sustav u kojem se visina poreza određuje prema veličini flote.

Takav model sukladan je i smjernicama Europske unije te se primjenjuje u više europskih pomorskih država, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Kako ističu, jedan od uvjeta koji će se predložiti je obveza brodara da na brod krcaju određeni broj vježbenika palube i stroja, što je sukladno Vladinoj politici stipendiranja učenika i studenata pomorskih škola i fakulteta.

Također, važan uvjet bio bi da brodari ispunjavaju najveće sigurnosne zahtjeve i da imaju dobre rezultate pregleda brodova u domaćim i stranim lukama.

Iz Ministarstva ističu da će se u izradi tog propisa koristiti iskustva europskih pomorskih država te su od pomorskih administracija zatraženi nacionalni propisi.

Na čelu radne skupine je državni tajnik za more Mario Babić, a u izradi prijedloga izmjena i dopuna Pomorskog zakonika sudjeluju predstavnici Ministarstva financija (Porezne uprave), brodara i drugi stručnjaci iz područja pomorskog prava, navodi se u priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.