poseban fokus

Brnjac u Šibeniku predstavila reformu upravljanja turizmom

09.06.2023 u 18:02

Bionic
Reading

Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta u petak je u Šibeniku održala sastanak s direktorima regionalnih turističkih zajednica, na kojem je detaljno predstavila reformu upravljanja turizmom s posebnim fokusom na novi Zakon o turizmu

Zakonom će se po prvi puta omogućiti upravljanje razvojem turizma na temelju objektivnih i mjerljivih podataka, a posebnu ulogu dobit će upravo turističke zajednice kao organizacije za upravljanje destinacijom (DMO), navodi se u priopćenju iz Ministarstva.

"Kroz novi model upravljanja koji će donijeti zakon, definirat će se uloga turističkih zajednica, čime one postaju prave organizacije za upravljanje destinacijom uz nove odgovornosti i ulogu u integriranom upravljanju destinacijom, planiranju razvoja destinacije te upravljanju turističkim tokovima temeljem izračuna prihvatnih kapaciteta. Važno je dati mogućnost svima da se razvijaju u smjeru održivosti na temelju potencijala i vlastitih potreba te da se u destinacijama u suglasju s lokalnom zajednicom razvija turizam koji će doprinijeti očuvanju resursa, kvaliteti života lokalnog stanovništva, ali i konkurentnosti turističkog proizvoda", izjavila je ministrica Brnjac.

Direktori regionalnih turističkih zajednica pozdravili su novitete koje će donijeti Zakon o turizmu, istaknuvši nužnost donošenja ovakvog zakonodavnog okvira, kojim se postavljaju temelji za održivost i konkurentnost hrvatskog turizma u budućnosti, ističe se u priopćenju.

"Iznimno smo zadovoljni dosadašnjim tijekom turističkog prometa u kojem smo za čak 12 posto premašili rezultat iz 2019. godine te s velikim optimizmom ulazimo u glavni, ljetni dio turističke godine. U tijeku su naše brojne promotivne aktivnosti i kampanje na 14 europskih tržišta, kao i na najvažnijim dalekim tržištima, posebno SAD-u. Danas je ministrica kolegama iz regionalnih turističkih zajednica predstavila novi Zakon o turizmu, kojim ćemo dobiti kvalitetan zakonski okvir koji je osnovni preduvjet za upravljanje turizmom u smjeru održivosti", izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.