jačanje gospodarstva

Britanski premijer najavljuje veća ulaganja u istraživanje i razvoj, za to pripremaju i vrlo ozbiljan novac

21.06.2021 u 13:15

Bionic
Reading

Britanski premijer Boris Johnson najavio je da će stati na čelo inicijative koja bi trebala upregnuti domaća znanstvena i tehnološka dostignuća u rješavanje društvenih problema i jačanje gospodarstva

Johnson će predsjedati skupinom koja će utvrditi "strateške smjernice za upotrebu znanosti i tehnologije u funkciji alata za rješavanje velikih društvenih izazova, ujednačiti njihovu razinu u cijeloj zemlji i poboljšati prosperitet širom svijeta", priopćili su u nedjelju iz njegova ureda.

Plan bi se trebao temeljiti na dobrim rezultatima programa cijepljenja protiv koronavirusa i definirati druga područja na kojima država može financijski pomoći sektoru istraživanja i razvoja.

"Od otkrića (cjepiva) do raspodjele, naš program cijepljenja pokazao je da je Velika Britanija sposobna realizirati velike projekte, velikom brzinom", naglasio je Johnson u priopćenju.

"Uz odgovarajuće smjernice, tempo i potporu, možemo udahnuti život i mnogim drugim znanstvenim i tehnološkim dostignućima koja će iz temelja izmijeniti živote ljudi širom Velike Britanije i svijeta", dodao je.

Vlada će osnovati i novu agenciju čija će zadaća biti provedba strategije a vodit će se vladin glavni savjetnik za znanost Patrick Vallance.

Osim cjepiva i lijekova za covid 19, Britanija želi upotrijebiti istraživačke kapacitete i da gospodarstvu osigura korist iz pomaka prema zelenim tehnologijama kako bi uspješno konkuriralo na globalnoj razini.

  • +3
Epidemija koronavirusa u Velikoj Britaniji Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Trenutno većinu troškova istraživanja i razvoja u Britaniji financira privatni sektor, a ukupna su ulaganja u 2018. godini iznosila 1,731 posto BDP-a, prema podacima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), čiji je prosjek 2,419 posto.

London je već nakon brexita najavio veća ulaganja u istraživanja i razvoj.

Britanija tako planira investirati 14,9 milijardi funti (20,58 milijardi dolara) u 2021/2022. i povećati ulaganja na 22 milijarde funti do 2024/2025. Također se obvezala povećati ukupna ulaganja u istraživanje i razvoj na 2,4 posto BDP-a do 2027. godine.