ostali kratki za 600 milijuna dolara

Britanska presuda smanjila Uberove prihode u prvom tromjesečju

06.05.2021 u 11:31

Bionic
Reading

Američka digitalna tvrtka za usluge prijevoza Uber izvijestila je da su joj prihodi pali u prvom tromjesečju zbog presude britanskog suda da vozačima pripadaju prava stalno zaposlenih radnika

Američka digitalna tvrtka za usluge prijevoza Uber izvijestila je da su joj prihodi pali u prvom tromjesečju zbog presude britanskog suda da vozačima pripadaju prava stalno zaposlenih radnika.

U prva tri ovogodišnja mjeseca prihod je na razini grupe pao 11 posto, na 2,9 milijardi dolara. U temeljnom poslovanju prijevoza više je nego prepolovljen, na 853 milijuna dolara, pokazalo je izvješće objavljeno u srijedu.

U kompaniji ističu da je odluka britanskog suda prema kojoj vozači nisu samozaposleni već Uberovi radnici smanjila prihod za 600 milijuna dolara.

U odjelu dostave prihod je više nego ustrostručen, na 1,7 milijardi dolara.

Bruto vrijednost narudžbi poskočila je za četvrtinu, za 19,5 milijardi dolara. 

Kompanija je u prvom tromjesečju osjetno smanjila neto gubitak, na 108 milijuna dolara, s gotovo tri milijarde dolara u istom prošlogodišnjem razdoblju, zahvaljujući prodaji ogranka za autonomnu vožnju ATG.

Čelnik kompanije Dara Khosrowshahi rekao je da je zadovoljan, ocijenivši da se poslovanje poprilično oporavilo od posljedica pandemije.

"Uber hvata brzinu, budući da se potrošači ponovo voze s nama i paralelno nastavljaju koristiti naše proširene usluge dostave", naglasio je Khosrowshahi.