posljedice krize

Britanci se odriču kućnih ljubimaca zbog rasta životnih troškova

14.08.2022 u 09:47

Bionic
Reading

Ženka crnog engleskog koker španijela Harriet napuštena je zbog sve dublje krize uslijed rasta životnih troškova koja tjera sve veći broj Britanaca da se rastanu od svojih ljubimaca, piše Reuters. Harriet je pronađena kako trči prometnom cestom u Londonu, a svjedoci su vidjeli da su je vlasnici izbacili iz automobila.

Jedna je od 206 pasa i 164 mačke o kojima se trenutno brine u centrima za udomljavanje koje vodi dobrotvorna udruga za životinje Battersea.

Slična je priča i u drugim centrima diljem zemlje - u nekima je zabilježen rekordan broj upita za povrat pasa i mačaka - jer najveći pritisak na životni standard od 1960-ih prisiljava mnoge vlasnike da se odreknu kućnih ljubimaca.

"Zabrinuti smo da će to biti sve češći razlog za ljude koji dovode svoje pse u Battersea", rekao je Reutersu Steve Craddock, koji upravlja centrom u jugozapadnom Londonu.

Egzotični kućni ljubimci poput zmija i guštera također su se pokazali preskupima zbog potrebe za posebnim grijanjem i rasvjetom.

Tri zmije, uključujući udava od 2,4 metra, nedavno su ostavljene u jastučnicama ispred prodavaonice reptila, rekli su Reutersu iz Kraljevskog društva za sprječavanje okrutnosti prema životinjama (RSPCA).

Dogs Trust, koji trenutačno brine za 692 pasa u 21 centru diljem Velike Britanije, objavio je da je posljednji put slična situacija zabilježena nakon financijske krize 2008. godine.

"Ova kriza s životnim troškovima prikrala nam se mnogo brže nego što su ljudi ikada očekivali", rekao je direktor Dogs Trusta Adam Clowes.

Toliki je pritisak da dobrotvorna organizacija razmatra treba li proširiti fond za hitnu pomoć, inače rezerviran za ljude koji primaju socijalnu pomoć i kojima je potrebna kratkoročna financijska potpora za držanje kućnih ljubimaca, na osobe sa srednjim primanjima.