#DOBREPRIČE

[FOTO] U Zagrebu je otvoreno genijalno mjesto na kojem krzneni ljubimci mogu uživati, a za njega su zaslužni paraolimpijka Sandra Paović i njezin suprug Daniel Lazov

22.05.2022 u 18:10

Bionic
Reading

Posao, a osobito godišnji odmori i putovanja mnogim vlasnicima kućnih ljubimaca mogu zadati glavobolju, naročito ako nisu u mogućnosti povesti ih, a nemaju nekog kome mogu povjeriti brigu o njima. No više nema problema zbog toga, jer naša stolnotenisačica i zlatna paraolimpijka Sandra Paović i suprug Daniel Lazov otvorili su po mnogo čemu poseban vrtić i hotel za pse Rocky (što je ime njihovog neodoljivog ljubimca). I ne samo to, imaju salon za uređivanje, šišanje i kupanje pasa, a organizirat će i proslave psećih rođendana

Sandra Paović i Daniel Lazov ostvarili su svoj dugogodišnji san. Ideju za ovako nešto originalno dobili su kada je sportašica morala ići na poslovno putovanje na Maltu. 'Nažalost, s obzirom na to da francuski buldozi kao pasmina nisu preporučljivi za let avionom, morali smo naći smještaj za našeg Rockyja. Nakon dugotrajnog traženja našli smo vrtić koji se činio takvim da može pružiti kvalitetnu uslugu, jer ostaviti svog psa na više dana je stresno i teško. Kako smo bili u procesu idejnog rješenja za gradnju sadašnje kuće, suprug i ja odlučili smo, s obzirom na to da obožavamo životinje, a posebno pse, cijeli donji kat kuće prilagoditi za vrtić, odnosno hotel za pse', govori nam Sandra na početku priče.

Korona ih je, kaže, spriječila da ranije otvore, ali kako su imali puno vremena za promišljanje, uspjeli su otvoriti u sklopu hotela i prekrasan salon za uređivanje. Privatni ograđeni park s umjetnom travom od 130 metara kvadratnih služi za igru vani uz svakodnevne jarunske šetnje. 'Imamo tim cura koje odlično razumiju pse i psihologiju vezanu za njih, kao i izvrsnu groomericu koja za sada ima fantastične recenzije naših novih klijenata', otkrila je. Usluga čuvanja pasa i dnevnog boravka kućnih ljubimaca u svijetu je već poznata i razvijena, a polako se razvija i u Hrvatskoj. Dok nas vodi u obilazak hotela, Sandra pojašnjava po čemu su jedinstveni.

Vizija im je maksimalna posvećenost

'Mislim da smo posebni po pristupu psima. Vrtić nudi dnevno čuvanje pasa, a osim igre i razonode, učimo ih novim vještinama i socijaliziramo kroz igru s drugim psima. Što je pravilno, a što ne bi smjeli raditi kada se međusobno druže, ali i s nama ljudima, brzo shvate jer su iznimno pametne životinje koje odlično reagiraju. Naše cure su u svakom trenutku prisutne i ljubimci imaju stalni nadzor. Posjedujemo privatni park koji je ograđen i siguran, a nudimo i stalne šetnje Jarunom. Naša vizija je da se svakom psu maksimalno posvetimo i da se kod nas osjećaju sigurno i sretno', objasnila je i dodala:

'Psi koji ostaju na spavanju mogu birati razne vrste kreveta, kako pseće, tako i klasične dječje krevete, a imamo čak tri prostorije predviđene za spavanje radi mira. Kamere za nadzor su za dodatnu sigurnost, a psi ,osim večernje šetnje, imaju i druženje do 21.30, kada se spremaju na spavanje, umorni i zadovoljni. Imamo i salon za uređivanje i šišanje. Tako da nudimo kompletnu uslugu i sve što je potrebno da vaš ljubimac bude savršeno čuvan, sretan i uređen', rekla nam je.

Rocky je sretan jer mu svaki dan dolaze novi prijatelji

Reakcije klijenata su izvrsne i to ih, kazala je, jako veseli. 'Svaki početak je težak i zahtjevan, ali kada vidimo povratne informacije i reakcije peseka i njihovih vlasnika, znamo da idemo u dobrom pravcu i to nas ohrabruje', ponosna je naša sugovornica. Ispričala nam je koju je dokumentaciju potrebno ponijeti i kako uopće izgleda prvi dolazak kod njih, procedura prijema.

'Svaki pas donosi svoju hranu, a mi ga uz suglasnost vlasnika svakodnevno počastimo kvalitetnim nagradicama. Vrlo je važno držati se režima prehrane jer promjene mogu utjecati na probavni sustav psa, što svakako nije ugodno. Igračke i krevetići su za biranje i ima ih napretek, ali vlasnik može donijeti nešto omiljeno jer to svakako djeluje umirujuće, posebno dobra ideja je dekica jer svaki pas ima svoj miris i zato lakše spava. Prije dolaska potrebno je popuniti evidencijski list s važnim informacijama i donijeti knjižicu psa na uvid. Sve bilježimo i pazimo da se poštuje raspored hranjenja, šetanja, odmora. Svakom psu pristupamo individualno jer uistinu svaki ima različite potrebe vezane za količinu kretanja, igranja i odmora', naglasila je.

Primaju i vrlo mlade pse

Zanimalo nas je kako njihov ljubimac reagira na ostale peseke. 'Rocky je jako uzbuđen i sretan jer mu svaki dan dolaze novi prijatelji, druže se i sve mu je uzbudljivo. Također voli svoje nove vrtićke tete (Mariju, Moniku i Ledu) i život mu je postao vrlo uzbudljiv. Jedva čeka vidjeti koji prijatelj će ga posjetiti, a sve rado dijeli osim hrane', smijući se kaže Sandra. Pitali smo je kakvi su smještajni kapaciteti, odnosno koliko psića mogu primiti odjednom i hoće li se možda u budućnosti okrenuti čuvaju i drugih životinja.

'Budući da svakom psu pristupamo individualno i želimo mu se posvetiti, možemo primiti do 15 peseka i tada je više cura u smjeni, tako da možemo sve kvalitetno i sigurno odraditi. Naša misija je da nam vlasnici ljubimaca vjeruju, da ostave svoje pse nama na čuvanje i da ih preuzmu sretne i zadovoljne', napomenula je i otkrila imaju li ograničenja kad je riječ o veličini pasmine jer mnogi hoteli, naime, ne primaju štence. 'Primamo i vrlo mlade pse, važno je da pas ima obavljene sve preglede i da je uredno cijepljen i čipiran. Najvažnije je to da je prijateljski nastrojen, a sve ostalo rješavamo i učimo kroz druženje i igru', tvrdi Sandra.

Pseći dan jako je uzbudljiv

Imaju i videonadzor za potrebe hotela. 'Možemo nadgledati pse i na spavanju. Odlučili smo se za osobni pristup pa više puta dnevno šaljemo fotografije, videa, javljamo se s informacijama kako se pas ponaša, kako se zabavlja, a vlasnici nas u svakom trenu mogu dobiti i pozivom. Taj pristup se pokazao odličnim i zadovoljavajućim', kazala je 38-godišnjakinja. Za sada imaju tri zaposlene radnice, sve s iskustvom u radu s psima. Dodatno osoblje vikendom čine većinom cure s Veterinarskog fakulteta, tako im nam ne manjka volje, iskustva i osoblja.

Opisala je kako izgleda pseći dan kod njih. 'Jako je uzbudljiv. Krećemo s jutarnjom šetnjom oko 8 sati, slijede doručak, igra, kratki odmor, odlazak u privatni park na igru lopticama, frizbijem... i tako u krug. Cijeli dan je razrađen kroz aktivnosti, šetnje i male odmore', objasnila je. Ono što još nude su proslave psećih rođendana.

U planu je i hotel za mace

'Proslave rođendana su stvarno nešto posebno. Ideja je također potekla zbog našeg Rockyja. On toliko voli rođendane da smo svi mi uzbuđeni tjedan dana ranije... pseća torta iz najbolje slastičarne Vau Vau, pseći šampanjac na bazi brusnice, zamotani poklon koji Rocky profesionalno otvara, slavlje i zabava sve nas raduju, a Rockyja potpuno zalude. Upravo iz tog razloga nudimo proslave rođendana jer svaki pas zaslužuje takvu sreću jedan dan u godini', poručila je. Kad je riječ o cijenama čuvanja tijekom ili izvan sezone, one neće varirati.

'Smatramo da nije korektno kada je recimo ljetna sezona ili sezona skijanja, odnosno kada nas vlasnici najviše trebaju, da se cijene podižu. Želimo izgraditi međusobno povjerenje na dug period i da se svaki pas vrati u hotel', rekla nam je Sandra i na kraju prišapnula ponešto o planovima. 'S obzirom na to da volimo sve životinje, u budućnosti planiramo otvoriti i hotel za mace u neposrednoj blizini hotela za pse, imamo super ideje i nadam se da ćemo ih ostvariti', pohvalila se.

  • +16
Hotel za pse Rocky Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić