kuna ojačala

Brexit srušio vrijednost funte, isplati li se ići u šoping u London?

15.11.2018 u 15:55

Bionic
Reading

Nakon što je nekoliko ministara i dužnosnika u vladi britanske premijerke Therese May dalo ostavke zbog Brexita, vrijednost funte pala je za jedan posto prema dolaru i euru. Posljedično, funta je pala za jedan posto i u odnosu na kunu te će od sutra za jednu funtu trebati izdvojiti nešto manje od 8,5 kuna

Kada kuna jača prema funti, ali i ostalim devizama, to znači da se s manje kuna može kupiti više stranih valuta. Drugim riječima, jačanje kune od jedan posto prema funti pojeftinilo vam je svu potrošnju u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i sve transakcije koje plaćate u funtama za jedan posto.

Kako javlja BBC, britanska premijerka u četvrtak je stala u obranu svog sporazuma o zaštitnom mehanizmu, tzv. backstopu, koji će držati irsku granicu otvorenom nakon izlaska Britanije iz EU-a, izjavivši da je 'djelovala u nacionalnom interesu'.

Također je kazala da se vlada nastavlja pripremati za Brexit bez sporazuma nakon što je njezin nacrt sporazuma izazvao niz ostavki.

Samo nešto više od 12 sati nakon što je May objavila da je njezina vlada pristala na sporazum ostavke su podnijeli ministar za Brexit Dominic Raab, ministrica rada i mirovinskog sustava Esther McVey, ministar za Sjevernu Irsku Shailesh Vara i državna tajnica za Brexit Suella Braverman, izjavivši da ne mogu podržati dogovor o Brexitu.

  • +11
Skup protiv Brexita u Londonu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia