RAST PROMETA

Bosch u Hrvatskoj prkosi recesiji

15.05.2013 u 16:11

Bionic
Reading

Internet se širi rapidno, a nova predviđanja pokazuju da će za dvije godine 75 posto populacije biti povezano na mrežu. U svijetu će biti 6,59 milijardi uređaja povezanih s internetom, pokazalo je istraživanje koje je za svoje potrebe naručila svjetska korporacija Bosch

Do 2015. tri milijarde telefona bit će povezano s internetom, kao i 1,5 milijardi laptopa i 625 milijuna tableta. Čak 260 milijuna televizora u kućanstvima diljem svijeta imat će vezu s mrežom, a zanimljivo, 62 milijuna automobila tražit će Wi-Fi da se poveže s internetom. U tom smjeru treba voditi poslovanje, tvrde u Boschu, u kojem očekuju volatilna vremena u kojima treba posložiti portfelj na način da se uvaže trendovi povezivanja svijeta.

Inače, tvrtka nije zadovoljna godišnjim rezultatima za 2012. jer su im prihodi rasli samo 1,9 posto, odnosno milijardu eura. Očekivali su veći rast i da će premašiti prihode od 52,5 milijardi eura, koliko su lani ostvarili. Razočaralo ih je tržište u Južnoj Americi u kojoj su imali pad od 15 posto, a računali su i na veći rast u Kini i Aziji.

Ipak, na godišnjoj pres konferenciji održanoj u Zagrebu pohvalili su se nesvakidašnjim postignućem u razvoju novih tehnologija. Bosch je u godinu dana povećao broj patenata za 597 na ukupnih 4.787 izuma u tvrtki. Da je razvoj i istraživanje veliki segment poslovanja, pokazuje podatak da se lani u R&D uložilo 9,1 posto prihoda, odnosno 4,8 milijardi eura, a na razvoju radi skoro 43 tisuće ljudi.

U Hrvatskoj tvrtka ima 65 zaposlenika i prisutna je 20 godina. Svake se godine šire, pa su tako u 2012. zaposlili novih osam ljudi, a ostvarili su i rast prodaje. Na hrvatskom i tržištu BiH ostvarili su porast prometa od četiri posto, na 33 milijuna eura, a ove godine očekuju još veći rast prometa.