poticaj građevinarstvu

Borzan: 'Renovacijski val' EU-a za dizala koja znače spas starijima i slabopokretnima

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 14.10.2020 14:50
  • Objavljeno 14.10.2020 u 14:50
Biljana Borzan

Biljana Borzan

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dominique HOMMEL

Europska komisija je objavila dugo očekivanu strategiju ulaganja u stambenu i komercijalnu infrastrukturu pod nazivom 'Renovacijski val'. Radi se o dugoročnom planu ulaganja kojim se želi potaknuti građevinski sektor, učiniti zgrade energetski učinkovitijim, zelenijima i pristupačnijima za građane s poteškoćama u kretanju

'Strategija jasno označava poboljšanje pristupačnosti kao jedan od prioriteta budućih ulaganja te navodi kako će se projekti moći financirati iz NextGenerationEU fonda i proračuna Unije. Izrijekom se navodi kako je jedan od ciljeva pomoći osobama s poteškoćama u kretanju poput starijih i osoba s invaliditetom. Vrijeme je da se premijer i ministrica Tramišak iskažu i jedan dio od 22 milijarde eura s kojima se hvale upregnu u izravnu korist građana', kaže hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

Ističe kako već nekoliko godina s udrugama umirovljenika Hrvatskih pošta i Hrvatskog telekoma lobira kako bi se u Hrvatskoj realizirao program ugradnje dizala u stambene zgrade.

Usprkos velikom interesu javnosti, to se do sada nije dogodilo.

'Prije 4 godine su mi iz Junckerove Komisije pismeno odgovorili da je moguće sufinancirati poboljšanje pristupačnosti u stambenim zgradama. Prije nekoliko mjeseci to mi je odgovorila i Komisija Ursule Van der Leyen, a sad imamo i strategiju „Renovacijski val“. U njoj se izrijekom navodi zašto je to dobro za EU i kako će se financirati. Nadam se da će to biti dovoljno da se netko u Zagrebu konačno pokrene i prestane tražiti razloge zašto se ne može pomoći tisućama starijih i slabo pokretnih ljudi kojim bi dizala značila spas', kaže Borzan. 

Više hrvatskih udruga za osobe s invaliditetom je, na poticaj Borzan, u srpnju 2020. sudjelovalo u javnoj raspravi koju je o strategiji otvorila Europska komisija. Akcija je koordinirana s ciljem da se u strategiju uvrste mjere za poboljšanje pristupačnosti.

'Uspjeli smo, želim zahvaliti udrugama koje su sudjelovale u lobiranju, kao i European Disability Forum-u s kojim surađujemo na ovom projektu. Uzeli smo ideju jedne male i odlučne grupe hrvatskih umirovljenika i utkali je u strategiju EU! Bit će žalosno ako se njihov projekt bude realizirao u drugim državama, a ne i u Hrvatskoj', zaključila je Borzan.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!