NEMA IZRUČENJA SRBIJI

Bogoljub Karić dobio azil u Rusiji

26.07.2010 u 11:52

Bionic
Reading

Ministarstvo pravosuđa Srbije krajem prošlog tjedna obaviješteno je da izručenje Bogoljuba Karića, bivšeg vlasnik Mobtela i prvog čovjeka pokreta Snaga Srbije koji je osumnjičen da je državu oštetio za oko 40 milijuna eura nije moguće, jer je on zatražio politički azil, koji mu je u Rusiji i odobren

Braća Bogoljub i Sreten Karić azil su zatražili još u veljači 2008, a imali su razloga vjerovati da će im zahtjev biti odobren. Naime, Moskva je u siječnju 2008. već bila donijela skandaloznu odluku o davanju azila Mirjani Marković i Marku Miloševiću, koji su također na potjernici Interpola.

'Teško da se boravak Karića u Rusiji može nazvati skrivanjem. Oni tamo uživaju svu zaštitu i nesmetano vode svoje poslove', kaže izvor Blica

Istraga protiv 25 aktera afere Mobtel, među kojima su članovi obitelji Karić, krenula je sredinom veljače 2006. i u međuvremenu je dopunjavana brojnim zahtjevima i proširenjima. Bogoljub i Sreten Karić nijednom se nisu pojavili pred istražnim sucem, jer su odmah po izbijanju afere napustili zemlju. Karić je iz Srbije pobjegao u veljači 2006. i otad je u nekoliko navrata preko odvjetnika sudu nudio jamčevine.

Posljednji put Karićevi odvjetnici su 2008. nudili 300.000 eura, ali je iz Ministarstva pravosuđa odgovoreno da jamčevina za obranu sa slobode može iznositi oko 14 milijuna eura, jer je to trećina svote za koju se sumnja da je Karić pronevjerio. Neko vrijeme se oglašavao preko medija i najavljivao trijumfalni povratak. U međuvremenu se urušilo i ono malo što je ostalo od njegove imperije nakon prodaje mobilnog operatora Mobtela.