FINA UPOZORAVA

Bliži se rok za predaju financijskih izvješća: Prijete kazne i do sto tisuća kuna, a nekima i gašenje

16.06.2021 u 08:52

Bionic
Reading

Od 171.200 obveznika koji bi do kraja lipnja trebali Financijskoj agenciji dostaviti svoja financijska izvješća za prošlu godinu, do sredine mjeseca učinilo je to tek njih 65.223, što znači da svoju obvezu još nije ispunilo više od 105 tisuća obveznika, piše Novi list

Kako se svake godine ponavlja ista situacija, pa do isteka roka izvješća ne preda nekoliko desetaka tisuća obveznika, Fina je ponovo na svojim mrežnim stranicama obveznike podsjetila da za predaju izvješća imaju još dva tjedna. Uz to ih podsjeća i na kazne koje im prijete u slučaju da to ne učine i koje su prilično visoke.

Tako je Zakonom o računovodstvu propisano da obveznici koji ne dostave izvještaj mogu platiti kaznu od deset do sto tisuća kuna. Odgovorna osoba poduzetnika mogla bi pak platiti kaznu od pet do 20 tisuća kuna. Fina popis tvrtki koje nisu ispunile svoje obveze objavljuje na svojim stranicama, a Finina dosadašnja praksa bila je da izriču najniže kazne propisane zakonom, piše Novi list.

U primjenu te zakonske odredbe nije se krenulo odmah kad je Fina dobila mogućnost propisivanja kazni, nego je masovnije izricanje kazni započela u 2019. godini i te je godine Fina poslala oko 19 tisuća kazni za one koji nisu predali izvješća o poslovanju ili izjavu o neaktivnosti koja zamjenjuje financijsko izvješće.

Uz to što je Fina izricala najniže zakonom propisane kazne, poduzetnici imaju priliku ublažiti i te najniže kazne, ako se u roku od osam dana žale Prekršajnom sudu. Ako prihvati olakotne okolnosti na koje se pozivaju, Prekršajni sud bi im, dosad je bila takva praksa, izricao najniže kazne prema Prekršajnom zakonu. U tom su slučaju pravne osobe plaćale kaznu od 2.100 kuna, što je gotovo pet puta niže od minimalne kazne koju može izreći Fina. Odgovorne osobe plaćale su kaznu od 300 kuna, što je znatno niže od minimalne Finine kazne od pet tisuća kuna.

Osim novčanih kazni, poslovnim subjektima koji tri godine zaredom ne predaju izvješća prijeti i gašenje. Fina prema zakonu obavještava Visoki trgovački sud o tome da netko nije predao tri godine za redom financijska izvješća, a brisanje provodi nadležni trgovački sud.

Dosad je prema tom pravilu brisano 59.117 društava, a prošle je godine primjerice po toj osnovi brisano 69 društava. S obzirom na to da su brojni poduzetnici nastojali izbjeći kazne za nepodnošenje izvješća time što bi pustili da im nakon tri godine tvrtka bude izbrisana iz sudskog registra, Fina očito više toliko često ne pribjegava ovoj drugoj mogućnosti koja znači gašenje poslovnog subjekta, piše Novi list.

Osim poduzetnika iz realnog i financijskog sektora, obveznici predaje financijskih izvješća su i neprofitne organizacije te proračuni i korisnici proračuna.