zdravstveni biznis

Istražili smo kako su poslovale najveće privatne bolnice u zadnjoj godini prije udara korone; došlo je do promjene na čelu liste

23.10.2020 u 19:31

Bionic
Reading

Zadnjih godina cvjeta posao privatnih poliklinika. Pokazuju to i poslovne brojke iz prošle godine. Uzlet je zaustavila epidemija koronavirusa drastično srezavši broj inozemnih pacijenata. Kakav su udarac pretrpjele, doznat ćemo tek iduće godine, kad objave financijska izvješća

Prošle godine od pet najvećih privatnih zdravstvenih ustanova samo je riječki Rident zabilježio značajan pad prometa, čime je izgubio lidersku poziciju.

Top pet predvodi poliklinika Medikol s 265,25 milijuna kuna prihoda (+ 176,84 posto u odnosu na 2018.) i 11,1 milijun kuna zarade (+ 78,81 posto). Prije četiri godine Medikol je uspješno prošao kroz predstečajnu nagodbu.

Poliklinika se našla u problemima nakon izbijanja afere 2011. zbog spornih ugovora s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO) oko PET/CT uređaja.

Naime sve do 2009. Medikol je bila jedina zdravstvena ustanova u Hrvatskoj koja je obavljala skupe PET/CT pretrage i to na trošak HZZO-a, odnosno građana. Zahvaljujući toj monopolističkoj poziciji došla je do vrijednih ugovora, što je diglo prašinu u javnosti, no čitava je afera završila bez sudskog epiloga.

Poliklinika Medikol u vlasništvu je obitelji Rajković iz Čakovca. Prvi Medikol d.o.o. registrirali su Ivan Rajković i supruga mu, liječnica Ivanka Trstenjak Rajković, 1996. u Čakovcu. Ta je poliklinika u siječnju 2007. otišla u stečaj, ali je gotovo istovremeno njihov zagrebački ogranak potpisao unosan ugovor s HZZO-om, što im je tada spasilo biznis.

Medikol ima pet centara u Hrvatskoj - u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Čakovcu.

Poliklinika Rident u većinskom vlasništvu je stomatologa Željka Miljanića. Riječ je o jednoj od najvećih privatnih stomatoloških poliklinika u Europi. Prema podacima Fine, lani je poslovala s 134,3 milijuna kuna prihoda (- 27,63 posto). Dobit riječke poliklinike iznosila je 20 milijuna kuna (- 45,58 posto).

Nakon što je radio u domovima zdravlja u Poreču i Rovinju te 10-godišnje privatne prakse u Rijeci, Miljanić je osnovao tvrtku Rident 2004. godine. Suvlasnici su postali njegovi dotadašnji zaposlenici.

Najvažnije tržište za Rident je Italija, a kako bi olakšao dolazak svojim pacijentima, Miljanić je osnovao turističku agenciju. Ujedno ima tvrtku za iznajmljivanje smještaja te je Rident sklopio poslovnu suradnju s nekoliko hotela u regiji, u kojima njegovi pacijenti imaju povoljnije cijene.

Poliklinika Rident Izvor: Promo fotografije / Autor: rident.hr

Na trećem mjestu najvećih privatnih zdravstvenih ustanova, gledano prema ukupnim prihodima od 117,53 milijuna kuna (+ 6,53 posto) i 1,83 milijuna kuna zarade (+ 39,87 posto), nalazi se Klinika za kardiovaskularne bolesti Magdalena iz Krapinskih Toplica.

Na njezinu čelu je Mihajlo Šesto, kardiolog koji je godinama radio u Njemačkoj, a potom je 1996. odlučio pokrenuti privatnu polikliniku.

Na četvrtoj poziciji je Specijalna bolnica Agram (bivša Poliklinika Sunce) u vlasništvu koncerna Agram, odnosno odvjetnika i poduzetnika Dubravka Grgića.

Poliklinika je Grgiću lani donijela zaradu od 198.224 kuna, a prihodi su joj porasli za 9,67 posto, na 91,7 milijuna kuna.

Agram ima sedam poliklinika - u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Varaždinu, Zadru i Slavonskom Brodu.

Listu od pet najvećih privatnih zdravstvenih ustanova zatvara Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost, a vodi je Nikica Gabrić. Radi se o stabilnom biznisu koji svake godine završi u osjetnom plusu.

  • +15
Nikica Gabrić Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Lani su prihodi Svjetlosti skočili za 7,35 posto, na 59,9 milijuna kuna, dok je dobit iznosila 4,12 milijuna kuna. Gabrić je osnovao bolnicu 1998. godine, a danas Svjetlost uz matičnu ustanovu u Zagrebu ima podružnice u Splitu, Sarajevu i Banjoj Luci.

Uz uspješnu liječničku i poslovnu karijeru, Gabrić se okušao na političkoj sceni, ali se iz politike povukao nakon neuspjeha Nacionalnog foruma na izborima za EU parlament u svibnju 2014. godine.

Početkom ove godine Gabrić se našao pod povećalom javnosti nakon što je objavljeno da je vođa jedne od hrvatskih masonskih loža - Velikog Orijenta Hrvatske. Kaos je nastao nakon što je Gabrić rekao kako su ga urednici i vlasnici 7dnevnog ucjenjivali objavom te informacije. Slučaj je pao u ruke DORH-a, čiji je šef Dražen Jelenić pak ostao bez posla nakon što se pokazalo da je i on mason.