DRUGI MJESEC ZAREDOM

Blagi rast industrijske proizvodnje u veljači

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.03.2010 14:06
  • Objavljeno 24.03.2010 u 14:06
drvna industrija 3

drvna industrija 3

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Miroslav Kiš

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u veljači ove godine u odnosu na siječanj bila manja za 0,1 posto, dok je na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom prošle godine, porasla za 0,2 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku

To je drugi mjesec za redom u kojem se bilježi rast industrijske proizvodnje, ali blaži nego u siječnju kada je proizvodnja na godišnjoj razini porasla za 1,5 posto. Prema podacima DZS-a, u prva dva mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani industrijska proizvodnja porasla je za 0,8 posto.

Promatrano prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj je razini, u veljači u odnosu na siječanj, zabilježen rast proizvodnje trajnih proizvoda za široku potrošnju za 10,2 posto, a energije za 2,1 posto.

Podaci na mjesečnoj razini, izračunati iz desezoniranih indeksa, pokazuju pad proizvodnje netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,6 posto, intermedijarnih proizvoda za 2,8 posto te kapitalnih proizvoda za 3,1 posto.

Godišnja usporedba na razini GIG-a pokazuju da je u veljači ove u odnosu na veljaču prošle godine najviše, za 32 posto, porasla proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju.

Statistički, kalendarski prilagođeni podaci, pokazuju i da je na godišnjoj razini porasla proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 9,2 posto, a energije za 1,8 posto. Pad je pak proizvodnje u veljači ove u odnosu na veljaču prošle godine zabilježen u proizvodnji intermedijarnih proizvoda i to za 11,2 posto te kapitalnih proizvoda za 4,6 posto.

Statistika u prva dva mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani bilježi rast proizvodnje trajnih proizvoda za široku potršnju za 28,8 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 8,2 posto, dok je pad proizvodnje zabilježen kod intermedijarnih proizvoda (za 7,9 posto), kapitalnih proizvoda (za 2,1 posto) i energije (za 0,2 posto).

Državni zavod za statistiku je s početkom ove godine promijenio koncept objavljivanja prvih rezultata obujma industrijske proizvodnje i prezentaciju i interpretaciju indeksa industrijske proizvodnje uskladio sa standardima koje propisuju Vijeće (EC) o kratkoročnim statistikama Europske unije i s preporukama Eurostata.

U prijelaznom razdoblju, tijekom ove godine, DZS će zadržati objavu podataka i prema staroj metodologiji, a ti podaci pokazuju da je industrijska proizvodnja u veljači ove u odnosu na veljaču prošle godine zabilježila pad za 1,4 posto, a u prva dva mjeseca pad za 0,8 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi