PODACI EUROSTATA

Blagi rast cijena u eurozoni, u Hrvatskoj pad prvi puta od svibnja

05.12.2023 u 17:18

Bionic
Reading

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u eurozoni i EU porasle su u listopadu najblaže u tri mjeseca, odražavajući slabije poskupljenje energije, a u Hrvatskoj pale su prvi put od svibnja, pokazali su u utorak podaci Eurostata.

U eurozoni proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u listopadu treći mjesec zaredom i bile su više za 0,2 posto nego u rujnu kada su uvećane za 0,5 posto, izračunao je Eurostat.

Rast cijena u EU pratio je eurozonu, nakon revizije podatka za rujan.

Listopadska stopa najniža je u posljednja tri mjeseca na oba područja.

Energetski sektor bio je najveći uteg, s upola blažim rastom cijena u eurozoni, za jedan posto u odnosu na rujan kada su bile porasle za 2,1 posto. Još je veća razlika u EU gdje su energenti u listopadu poskupjeli za 0,6 posto u odnosu na rujan kada su im cijene porasle za dva posto.

I listopadski rast cijena energenata najslabiji je u tri mjeseca na oba područja.

Kad se pak isključi energetski sektor, proizvođačke cijene u industriji eurozone kliznule su za 0,2 posto, i to treći mjesec zaredom. U istom su postotku pale i u EU, nakon 0,1-postotnog smanjenja u mjesecu ranije.

Najveći rast u Irskoj

Najizrazitiji rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini bilježila je u listopadu Irska, od 4,9 posto. Slijede Italija i Nizozemska, s rastom od 2,2 odnosno 0,7 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene u listopadu pale prvi puta od svibnja, za 1,1 posto u odnosu na rujan kada su bile uvećane za 0,5 posto.

Najbliža je Hrvatskoj i u listopadu bila Danska s padom cijena za jedan posto, a blizu je i Estonija gdje su se smanjile za 1,3 posto.

Najviše su pak pojeftinili proizvodi u luksemburškoj industriji, za 3,7 posto. Slijede Latvija i Grčka s padom cijena od 2,7 odnosno 1,9 posto, pokazale su Eurostatove tablice.

Znatno jeftinija energija

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u listopadu pale za 9,4 posto u eurozoni i za 8,7 posto u EU.

U rujnu potonule su za 12,4 posto u eurozoni i za 11,2 posto u EU.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na oba područja smanjile su se tako šesti mjesec zaredom, pokazuju tablice.

Daleko najveći pad zabilježen je i u listopadu u energetskom sektoru, za 25 posto u eurozoni i za 22,7 posto u EU. Njihov je pad na godišnjoj razini time ipak ublažen, budući da su u rujnu potonule za 31,2 odnosno za 28,5 posto.

Kada se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale su za 0,2 posto u eurozoni i za 0,3 posto u Uniji. U rujnu bile su više za 0,5 odnosno za 0,4 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Blagi pad u Hrvatskoj

Najviše su u listopadu na godišnjoj razini pale proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Bugarskoj, za 25,9 posto.

Slijede Belgija i Grčka s padom cijena na godišnjoj razini za 20,5 odnosno 14,7 posto.

Pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda bilježila je i Hrvatska, prvi puta od siječnja 2021. godine, i to za 0,5 posto u odnosu na prošlogodišnji listopad. U rujnu bile su na na godišnjoj razini porasle za 1,5 posto, pokazuju tablice.

Daleko su pak najviše ponovo poskupjeli proizvodi u luksemburškoj industriji, za 18,4 posto.

Slijede Slovenija i Slovačka s rastom cijena od 2,5 odnosno 1,1 posto.