TOMISLAV RADOŠ

Bivši Vrdoljakov savjetnik našao posao u HGK

25.11.2015 u 15:03

Bionic
Reading

Konzultant Tomislav Radoš, poznat po izradi velike industrijske strategije za ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, prije nekoliko tjedana preuzeo je funkciju potpredsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) zaduženog za industriju, IT, energetiku i zaštitu okoliša

Zanimljivo, taj transfer prošao je nezapaženo u javnosti, možda i zato što u medije nije puštena ni službena objava o Radoševu imenovanju.

Radoš je ostavku na savjetničko mjesto kod Vrdoljaka podnio tijekom lipnja ove godine, a tek je krajem listopada otkrio da je napustio Ministarstvo gospodarstva zbog novog projekta. Radi se o pokretanju Centra za industrijski razvoj, na kojem zajednički rade HGK, Ministarstvo gospodarstva i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Radoš je tportalu potvrdio svoju novu funkciju, a za projekt kaže da će ga podržati i Svjetska banka i niz renomiranih svjetskih sveučilišta.

Upitali smo ga ima li njegov prelazak političku pozadinu, s obzirom na to da je otišao od HNS-ovca Vrdoljaka pod okrilje HGK, koju vodi Luka Burilović, aktivni član HDZ-a, na što je on odgovorio:

'Nisam član ijedne političke stranke niti sam to ikada bio.'

Dodao je kako je kao državni dužnosnik nakon ostavke mogao godinu dana ne raditi ništa i primati plaću, no ta mu opcija nije bila prihvatljiva: 'Ne treba mi novac od države godinu dana. Idem raditi. Uhvatio sam se u koštac s područjem o kojem nešto znam.'

Na pitanje hoće li on voditi novi Centar za industriju, Radoš kaže:

'Ja ga neću voditi. Centar je ustanova, bit će raspisan natječaj za njegova ravnatelja. Natječaj neće sigurno biti raspisan u idućih dvadesetak dana.' Kada bude izabran, ravnatelj će raditi po svome planu rada i on će zapošljavati ljude, a sve će to morati odobriti Ministarstvo gospodarstva.

Cijeli projekt plaća Europska unija, a cilj mu je pomoć poduzetnicima inovatorima – od opreme za testiranje inovacija do prikupljanja novca i komercijalizacije inovacija.

'To je poduzetnicima sada vrlo teško i zato će centar biti maknut od politike, bit će potpuno profesionalan', rekao je Radoš.

On je pripremao cijeli projekt u Ministarstvu gospodarstva jer je Centar za industriju zapravo nastavak nekoliko strategija – industrijske, inovacijske i strategije pametne specijalizacije.

Kada je preuzimao funkciju kod Vrdoljaka, Radoš se našao pod povećalom tportala i drugih medija zbog velikog broja tvrtki koje je osnovao i vodio. Naime, prema podacima Poslovne Hrvatske, Radoš je kao direktor, vlasnik, član uprave ili nadzornog odbora povezan s čak 33 kompanije.

Mnoge od tih kompanija su u gubicima i blokadama, dok druge posluju solidno. Radoš je karijeru započeo u Zagrebačkoj banci, a četiri godine proveo je i na čelu Auto Zubaka. Kao jedan od autora industrijske strategije izazvao je negodovanje predstavnika drvne i prehrambene industrije koje nisu proglašenje ključnima za budući gospodarski rast.