ZLOKOBNA PROGNOZA

Bivši šef Mercatora: Agrokor ide u stečaj sljedeće godine, osim ako...

20.09.2017 u 13:13

Bionic
Reading

Koncern Agrokor će otići u stečaj sljedeće godine, smatra gradonačelnik Ljubljane i bivši šef Mercatora Zoran Janković

Na pitanje kako će u svemu proći slovenske, a kako srpske kompanije, Janković je naznačio da tu nema dobrog rješenja, javlja Tanjug. 

'Ako ide 'mama' u stečaj, ide i 'kćerka' u stečaj. Tko god govori da se tu nešto može spasiti, to je pogrešno. Jer svi poslovi koji se rade godinu dana prije stečaja nevažeći su', navodi on.

'Po mojoj ocjeni, kraj će biti loš - Agrokor će otići u stečaj sljedeće godine, a lex Agrokor ne može djelovati. To je isto kao da su Grci rekli - mi ne priznajemo stare dugove, hajde sada da krenemo ispočetka', rekao je Janković za Magazin Biznis. 

Podsjeća da je govorio da će lex Agrokor pasti pred europskim sudovima

'I Sberbanka ga je prva počela rušiti', kaže gradonačelnik Ljubljane, a smatra da je važno i pitanje vlasništva te da se ta firma Ivici Todoriću ne može oduzeti jer joj je vlasnik. 

  • +2
Janković predlaže dobavljačima i bankarima da 50 posto potraživanja pretvore u kapital Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Krišto

Prema njegovu mišljenju, jedino rješenje za Agrokor je da se 50 posto svih potraživanja banaka i dobavljača pretvori u kapital i da se njime ta kompanija dokapitalizira.

U tom slučaju, navodi, Todorić bi možda ostao vlasnik jedan posto Agrokora. 

'Naprimjer, banke od svojih potraživanja, od četiri milijarde eura kredita, u kapital pretvore dvije milijarde i time steknu vlasništvo u Agrokoru, a na ostali dug da snize kamatu na dva do tri posto. Dobavljači bi dobili plaćeno 50 posto svojih potraživanja i za 50 posto bi dobili dionice', rekao je Janković. 

Međutim, upozorava, važno bi bilo da na čelo firme dođe netko tko zna dobro voditi taj posao, održati sustav, pa da se postupno podiže vrijednost dionica. 

'Vjerovnici bi svoj novac dobili nazad kroz povećanje vrijednosti dionica Agrokora, odnosno kroz prodaju tih dionica. To je jedini način', poručio je Janković. 

Kako je rekao, to je jedini način da se izbjegne stečaj Agrokora, ali smatra da se, nažalost, to neće dogoditi. Mišljenja je da će se izabrati opcija stečaja i prodaje Agrokora po dijelovima