LJUBO JURČIĆ

'Bitne su investicije, ali ne bilo kakve'

10.04.2013 u 11:23

Bionic
Reading

Znanje o upravljanju investicijama i njihova struktura, još je važnija od veličine investicija, istaknuo je ekonomist Ljubo Jurčić na 9. međunarodnoj konferenciji o hrvatskom tržištu nekretnina

Ljubo Jurčić je svoju tvrdnju potkrijepio podatkom kako je u zadnjih desetak godina u Hrvatsku investirano oko 500 milijardi kuna, da bi u istom razdoblju bilo izgubljeno čak 200.000 radnih mjesta. 'Svaka investicija nije društveno dobra', kazao je podsjećajući da je od ukupnog broja investicija samo desetak posto otišlo u proizvodnju, a većina se odnosila na infrastrukturu, sportske dvorane i spomenike.

Kao suprotan primjer spomenuo je Njemačku koja je usmjerena na proizvodnju finalnih roba, a infrastrukturu 'samo održava' i ne trebaju joj prihodi od cestarina jer to ostvari od oporezivanja proizvodnje i plaća zaposlenih.

Države koje su ostvarivale visoke stope rasta nemaju jedinstven model uspjeha, no svima je zajedničko znanje, istaknuo je Jurčić. 'Kad pričamo o administrativnim preprekama, pokazujemo da ne postoji znanje u institucijama. Nama treba institucionalna infrastruktura kao potpora privatnom poduzetništvu', rekao je.

Komentirajući skorašnji pristup Hrvatske u EU, Jurčić kaže da je naše društvo orijentirano nadi da će se situacija popraviti i standard porasti članstvom. 'I ja to očekujem, ali treba biti oprezan, jer sve što dobijemo treba zaraditi', kazao je.

Da se na privlačenje novca iz EU fondova ne možemo previše oslanjati, ilustrirao je sljedećim primjerom: kazao je da Hrvatskoj trebaju minimalne investicije od 10 milijardi eura godišnje, samo da BDP ostane na nuli, odnosno da se zaustavi pad, i to u slučaju da ostanemo bez velikih vanjskih 'potresa'. 'Ove godine možemo očekivati 200 milijuna eura iz EU fondova, u najboljem slučaju 500 milijuna eura. Puno je važnije gledati efikasnost ukupnih investicija (ovih 10 milijardi eura). Znanje o upravljanu investicija, još je važnije od samih investicija', smatra ovaj ekonomist.

Ukratko, investicije moraju biti orijentirane na to 'da se potakne potražnja izvan Hrvatske, jer naši ljudi nemaju novca, i ne možemo računati na njihovu potražnju'.

'Za razvoj su bitne su investicije, ali ne bilo kakve!' zaključio je Jurčić napominjući da njihova kvaliteta ovisi o sposobnosti i znanju politike koja će organizirati institucije u kojima će postojati znanje da se dozvole ne čekaju godinama, dok investitor posve ne izgubi volju.