OPORAVAK KRIPTOVALUTE

Bitcoin katapultiran na najvišu razinu u mjesec dana

08.02.2022 u 12:58

Bionic
Reading

Bitcoin je skočio iznad razine od 45.000 dolara pa je već gotovo zaboravljena rasprodaja s kraja prošle i početka ove godine

Nakon rasprodaje s kraja prošle i početka ove godine start veljače donio je oporavak bitcoina. Najnoviji znakovi institucionalnog usvajanja bitcoina pomogli su jačanju optimizma, kažu analitičari.

Najistaknutija svjetska digitalna valuta dosegnula je rano jutros 45.500 dolara. To je najviša razina još od 5. siječnja.

Bitcoin je skočio više od 30 posto u odnosu na nedavnu najnižu vrijednost od otprilike 33.000 dolara, a koju je dosegnuo krajem prošlog mjeseca.

Objašnjavajući ova posljednja kretanja cijena, više analitičara ukazalo je na nedavne znakove da institucionalni investitori sve više prihvaćaju bitcoin.

Ranije danas, KPMG Canada, podružnica tvrtke KPMG za profesionalne usluge sa sjedištem u Torontu, objavila je da je kupila nešto bitcoina, kao i ether, izvijestio je CoinDesk.

Bitcoin Izvor: Profimedia / Autor: Utrecht Robin/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Nadalje, proizvođač automobila Tesla Inc. otkrio je u nedavno podnesenom izvješću za investitore da je krajem prošle godine držao gotovo dvije milijarde dolara u bitcoinima.

'Teslina ažurirana dokumentacija za SEC objavljena je jučer, potvrđujući pretpostavke da je Tesla držao svoje BTC udjele usred pada cijene bitcoina na samo 30.000 dolara', rekao je za Forbes John Iadeluca, osnivač i izvršni direktor multistrateškog fonda Banz Capital.

  • +5
Elon Musk, Tesla Izvor: EPA / Autor: ERIK S. LESSER

Andrew Rossow, odvjetnik specijaliziran za internet i tehnologiju, također je govorio o širem prihvaćanju bitcoina, ali je zauzeo drugačiju perspektivu, fokusirajući se na postupke pojedinih dužnosnika američke vlade.

'Iz pravne perspektive, vjerujem da ogroman izvor optimizma dolazi iz Kongresa, a mnogi članovi američkog Senata pozitivno govore o bitcoinu', rekao je.

'U petak je senator iz Teksasa Ted Cruz otkrio da je uložio sredstva u bitcoin u vrijednosti od 50.000 dolara tijekom njegovog pada u siječnju, što je dalo dodatni vjetar u leđa na putu Teksasa prema tome da postane značajno središte za rudarenje te valute', zaključio je Rossow.