UPOZORENJE IZ HUP-A

Birokracija gura rudarstvo u propast

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.05.2011 15:39
  • Objavljeno 17.05.2011 u 15:04
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Zbog neučinkovite birokracije i neprovedivih zakona rudarskom sektoru prijeti kolaps, a ugroženo je dvjestotinjak tvrtki i 17.000 zaposlenih, upozorava Udruga industrije nemetala, građevinskog materijala i rudarstva pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP)

Slučaj tvrtke Obšivač iz Metkovića, najveće građevinske tvrtke u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, najbolji je primjer, smatraju u HUP-u, s čime se trenutno suočavaju rudarske tvrtke u Hrvatskoj.

Obšivaču je rudarska inspekcija zabranila daljnju eksploataciju kamenoloma jer nakon više od godinu dana birokracija nije uspjela riješiti njihov zahtjev za produljenjem rudarske koncesije, iako je tvrtka, ističu u HUP-u, ispunila sve svoje obaveze.

'Za prvih šest mjeseci ove godine dogovorili smo poslove vrijedne 120 milijuna kuna. Sad je sve to upitno. Tko će nam to nadoknaditi? Jedini smo legalni kamenolom u županiji, a desetak ostalih radi ilegalno i nema nikakvih problema', rekao je Ivan Barišić, član uprave Obšivača, čiji se poslovni uzlet zadnjih godina povezuje s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem

Barišić je naveo da su dosad otpustili 80 radnika od ukupno 300 zaposlenih, a ne produlji li im se koncesija u idućih nekoliko dana, otpuštanja će se morati nastaviti.

Kao glavni uzrok većine njihovih problema poslodavci vide Zakon o rudarstvu koji, smatraju, onemogućava normalno vođenje postupaka izdavanja odobrenja za istraživanje mineralnih sirovina i dodjele rudarskih koncesija, a nije uzeo u obzir ni stečena prava postojećih koncesionara.

'Takva situacija stvara sivilo u kojem je moguća korupcija, a one koji posluju legalno gura u sivu zonu', istaknuo je Žarko Horvat, predsjednik Udruge industrije nemetala, građevinskog materijala i rudarstva.

HUP-ovce ljuti i Uredba o koncesijskim naknadama, odnosno administrativno kašnjenje zbog kojega je ta uredba objavljena u Narodnim novinama nakon 31. ožujka ove godine, to jest nakon isteka roka za uplatu godišnje koncesije.

Tako su poslodavci platili koncesijske naknade u ranije određenim iznosima, iako su novom uredbom koncesijske naknade za eksploataciju mineralnih sirovina smanjene za 60 posto.

Primjerice, tvrtka koja koristi zemljište površine sto hektara, umjesto 60 posto niže naknade koja bi iznosila 120 tisuća kuna, mora platiti 300 tisuća kuna

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi