BEZ MILOSTI

Bijela kuća reže plaće bankara za 90 posto

Barack Obama

Barack Obama

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Administracija predsjednika Obame objavila je da će za vodećih 25 direktora u sedam velikih kompanija, koje su bile sanirane državnim sredstvima, plaće i bonusi biti drastično srezani

Povjerenik Bijele kuće za ovu problematiku, Ken Feinberg, ovoga mjeseca priopćit će da će plaće direktora biti smanjene za prosječno 90 posto dok će ukupni paket kompenzacija, uključujući izdvajanja za mirovinu i nagradne bonuse, biti smanjen upola. Feinberg je rekao kako je svjestan da će njegova odluka izazvati ogorčenja na Wall Streetu. Sedam banaka, među kojima su najveće Citigroup i Bank of America, dobile su državnu pomoć u iznosu od 300 milijardi dolara.

Direktori tih kompanija koji budu željeli posebne povlastice čija vrijednost prelazi 25 tisuća dolara, poput privatnih zrakoplova, iznajmljenih limuzina ili automobila na račun tvrtke, morat će tražiti posebno dopuštenje Ministarstva financija. Predsjednik Obama rekao je da će direktori imati vremena da dobro zarade i dobiju nagradne bonuse, ali da to vrijeme nije sada. Prema jednom istraživanju, 71 posto Amerikanaca podržava ovakvu odluku administracije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi