TREĆI REBALANS

Bez dogovora prijeti bankrot države

21.07.2009 u 11:08

Bionic
Reading

Nakon što je pridobila branitelje, pred premijerkom Jadrankom Kosor danas je još teži zadatak – uvjeriti umirovljenike i sindikate javnih i državnih službi da podrže rezanje proračunskih troškova smanjivanjem plaća i mirovina

Sindikalne vođe jučer su odbile Vladine prijedloge zaprijetivši tužbom i štrajkom na jesen. Nakon što su im vladajući još u proljeće stopirali obećano povećanje plaća za šest posto, odlučno odbijaju novo smanjivanje za isti postotak, s tim da im je najavljena i obustava isplate božićnica i regresa.

Nije ih se puno dojmila ni alarmantna najava ministra financija Ivana Šukera da državi u rujnu prijeti bankrot, odnosno da neće biti moguća isplata plaća ne prihvate li dodatno stezanje remena. Sindikati će prihvatiti novo rezanje, istaknuo je njihov čelnik Vilim Ribić, samo ako sve društvene skupine jednako osjete škare trećeg rebalansa. Njegov prijedlog je da se uvede tzv. privremeni krizni porez na dohodak za sve zaposlene, i to tako da se najveća porezna stopa primjeni na najviša primanja, dok bi on s minimalnom plaćom ostali nedirnuti.

Ništa manje tvrd orah za Kosor i njezin kabinet neće biti, barem prema dosad rečenom, umirovljenici. Hrvatska stranka umirovljenika već je najavila mogućnost izlaska iz koalicije bude li se inzistiralo na prijedlogu smanjenja mirovina. 'Umirovljenici ne mogu biti oni koji bi opet trebali spašavati društvo', rekao je Silvano Hrelja

U Banske dvore prvo dolaze predstavnici umirovljenika, dok bi se sastanak s sindikatima trebao održati u poslijepodnevnim satima. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se ponoviti primjer branitelja koji su prije susreta s Kosor gordo odbijali svaku pomisao na rezanje mirovina, da bi nakon sastanka njihovi čelnici redom podržali premijerku.