SEZONSKI POSLOVI

Berite hmelj u Njemačkoj i zaradite do 80 eura na dan

19.04.2012 u 09:17

Bionic
Reading

Broj nezaposlenih u Međimurskoj županiji stagnira, a razlog tomu je sve veća ponuda sezonskih poslova. Već tradicionalno, Međimurci odlaze zaraditi nešto novca u turistička odredišta na Jadranu, a neki će posao na mjesec ili više dana potražiti u inozemstvu.

Međimurac Nino Marčec (19) iz Palovca sa sezonskim poslovima ima dobra iskustva. Prošlog ljeta radio je u selu Eschelbachu blizu Pfaffenhofena u Njemačkoj. Berući hmelj u mjesec dana zaradio je oko 1.700 eura!

'Tamo se odlazi dva puta na godinu. Na proljeće se hmelj omata oko žice, za što nije potrebno puno radnika, a na kraju ljeta, kad dozrije, počinje berba',  kaže Nino, koji je u Njemačku otputovao u pratnji oca, koji kao sezonac na imanju u Eschelbachu radi već godinama.

'Posao nije težak, ali radi se od 6 do 19 sati. Bere se s traktorom za koji je prikačena prikolica u koju hmelj curi. Jedan čovjek vozi, a drugi stoji na prikolici. Kad je prikolica puna, vozi se u hangar u kojem se hmelj čisti. Na kraju ostanu bobice koje idu u sušionu. Suhe se pakiraju u bale koje su spremne za prijevoz do pivovare', opisuje posao. Gazda im osigurava jelo četiri puta na dan i stan. Radne vize nije, kaže, teško dobiti.

'Ode se u njemačko veleposlanstvo i za nekoliko sati sve je riješeno', kaže. Zaradom je i više nego zadovoljan.'Plaćali su mi 80 eura na dan, a tati čak i više jer više godina odlazi k njima. Tamo smo tako dugo dok se sav hmelj ne pobere, obično je to dvadesetak dana',  kaže N. Marčec, koji je u berbi bio 22 dana. Ove godine najvjerojatnije će je propustiti jer se uspio zaposliti u jednoj privatnoj tvrtki blizu Čakovca.