DRUGA PROCJENA DSZ-A

BDP u prvom kvartalu pao za 0,8 posto

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 20.06.2011 12:06
  • Objavljeno 20.06.2011 u 12:02
bdp pad

bdp pad

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bruto domaći proizvod Hrvatske pao je u prvom ovogodišnjem tromjesečju za 0,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je ponajviše posljedica pada potrošnje i investicija, pokazuju danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Prema drugoj procjeni DZS-a, pad gospodarstva nešto je manji od 0,9 posto, koliko je pokazala prva procjena, objavljena prije mjesec dana.

Pad gospodarstva u prvom tromjesečju posljedica je pada potrošnje kućanstava, najveće kategorije u BDP-u, za 0,1 posto, dok su državni izdaci za potrošnju smanjeni za 0,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Pad bruto investicija u fiksni kapital iznosio je istodobno 6,7 posto, dok je izvoz roba i usluga smanjen za 11,1 posto, a uvoz za 5,3 posto.

Bruto dodana vrijednost (BDV) u prvom ovogodišnjem tromjesečju realno je smanjena za 0,9 posto u odnosu na isti lanjski kvartal.

Pritom je bruto dodana vrijednost u sektorima rudarstva i vađenja, prerađivačkoj industriji, te u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom pala za 2,3 posto.

U građevinarstvu je BDV pao za 11 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, u trgovini za 0,5, a u sektoru hotela i restorana za 2,2 posto.

U sektorima javne uprave i obrane, obveznog socijalnog osiguranje, potom osobnim uslugama i u djelatnostima kućanstava bruto dodana vrijednost pala je na godišnjoj razini za 0,2 posto.

S druge strane, u prvom je tromjesečju bruto dodana vrijednost najviše realno porasla u poljoprivredi, za 1,5 posto. U uslugama prijevoza BDV je porastao za 0,7 posto, a u financijskom posredovanje, te poslovanju nekretninama i poslovnim uslugama za 1,3 posto.

Osim blagog, 0,3-postotnog rasta u trećem lanjskom tromjesečju, BDP slabi od prvog kvartala 2009. godine.

Pad gospodarstva za 0,8 posto u prvom ovogodišnjem kvartalu veći je nego u četvrtom lanjskom tromjesečju, kada je BDP oslabio 0,6 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi