POTVRĐENA PRVA PROCJENA

BDP u drugom kvartalu porastao 0,8 posto

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 20.09.2011 16:23
  • Objavljeno 20.09.2011 u 12:21
bdp pad

bdp pad

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u drugom je ovogodišnjem tromjesečju realno bio veći za 0,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, objavio je danas Državni zavod za statistiku

Time je Zavod potvrdio svoju prvu procjenu rasta BDP-a u drugom kvartalu ove godine za 0,8 posto, objavljenu krajem prošlog mjeseca.

U prvom ovogodišnjem tromjesečju BDP je zabilježio pad za 0,8 posto u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Osim blagog, 0,3 postotnog rasta u trećem prošlogodišnjem tromjesečju, BDP je neprestano slabio od prvog kvartala 2009. U 2009. BDP je pao za 6 posto, a u 2010. za 1,2 posto.

Na rast BDP u drugom ovogodišnjem tromjesečju ponajviše je utjecao porast izdataka za potrošnju kućanstava, najveće kategorije u BDP-u, koji su povećani za 0,6 posto. Također i izdaci za potrošnju države koji su porasli za 1,7 posto, te izvoz roba i usluga s porastom od 1,1 posto u odnosu na drugi prošlogodišnji kvartal.

Istodobno je zabilježen daljnji pad bruto investicija u fiksni kapital, od 7,3 posto, te uvoza roba i usluga za 6,0 posto.

Bruto dodana vrijednost (BDV) u drugom ovogodišnjem tromjesečju također je realno veća za 0,8 posto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine.

Na realni rast BDV-a utjecao je rast bruto dodane vrijednosti zabilježen u rudarstvu i vađenju, prerađivačkoj industriji, opskrbi električnom energijom, plinom i vodom od 2,2 posto, u trgovini za 1,8 posto, hotelima i restoranima 4,7 posto, uslugama prijevoza 1,7 posto, financijskom posredovanju, poslovanju nekretninama i poslovnim uslugama za 1,8 posto i dr.

Istodobno, realni pad bruto dodane vrijednosti ostvaren je u poljoprivredi za blagih 0,03 posto, te građevinarstvu za čak 10,2 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi