NAJVIŠE U ITALIJU

Banke šalju u inozemstvo 1,5 mlrd. kuna dividende

Bionic
Reading

U iduća tri mjeseca iz domaćeg bankarskog sektora na račune europskih vlasnika odlit će se oko milijardu i pol kuna dividende. Od tog iznosa više od milijardu kuna odlazi u Italiju na račune UniCredita i Intese SanPaolo, vlasnika Zagrebačke, odnosno Privredne banke Zagreb, koji u Hrvatskoj drže gotovo 42 posto bankarskog tržišta

Izlazak oko 200 milijuna eura s domaćeg tržišta stvorit će pritisak na tečaj i zato se posebno iščekuje rezultat izlaska države na američko tržište na kojem bi se trebala zadužiti za 1,5 milijardi dolara. Cijena plasmana ovisit će o ocjenama rejtinga koje se još čekaju od Standard & Poor'sa i Moody'sa, piše Poslovni dnevnik

U trokutu banke-HNB-Ministarstvo financija unaprijed je dogovoreno da se toliki devizni priljevi koordinirano konvertiraju u domaću valutu i puštaju u opticaj da se izbjegnu neželjeni valutarni pomaci. 'Isplata dividende je legitimno pravo vlasnika banke i to su očekivani potezi', kaže sugovornik blizak HNB-u koji je želio ostati anoniman.

No dok ne vidi ništa sporno u isplati godišnje zarade, HNB je poslao jasne signale bankama da neće blagonaklono gledati na eventualno povlačenje dobiti zadržane ranijih godina zbog stabilnosti kune, ali i ukupnog financijskog sustava.

'HNB ima mjere kontrole kretanja kapitala ako procijeni da se dovodi u pitanje stabilnost financijskog sustava. Možda bi to bilo zadiranje u norme koje smo preuzeli pregovaranjem s EU-om, ali ako je ako je alternativa kriza i kaos, izbor je logičan', kaže sugovornik Poslovnog dnevnika. Teško je, kaže, da će se takav scenarij dogoditi jer se svi koncentriraju na 'gašenje požara' u Europi i nikome nije u cilju stvarati nove tamo gdje ih dosad nije bilo.

Skupština dioničara Zagrebačke banke krajem travnja odlučit će o prijedlogu Uprave i Nadzornog odbora da se iz 1,6 milijardi kuna bruto dobiti vlasnicima dionica isplati 2,28 kuna po dionici, pa će dividenda, tj. nagrada vlasnicima iznositi ukupno 730,1 milijun kuna.

PBZ će pak najkasnije do kraja svibnja dioničarima iz 1,38 milijardi kuna bruto dobiti isplatiti 29,9 kuna za dionicu, odnosno ukupno 570,3 milijuna kuna dividende. S liste najvećih domaćih kreditora očekuje se još oko 160 milijuna kuna dividende Erste banke (ako ta austrijska banka nastavi dosadašnji trend isplate 25 posto dobiti za dividendu), dok u Raiffeisenu,Volksbanci i Hypo Ape-Adria banci o isplatama još odlučuju.

Nakon što su u 2011. isplatili 100 milijuna kuna dividende iz zadržane dobiti, u OTPbanci su odlučili lanjsku dobit zadržati u Hrvatskoj. Nagrade vlasnicima neće biti ni u Splitskojbanci ni u HPB-u