TAJNI POTROŠAČI OTKRILI

Banke ne pružaju cjelovitu informaciju o kreditima

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.04.2012 16:00
  • Objavljeno 24.04.2012 u 16:00
krediti

krediti

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Samo u dvije banke od njih osam koje su obišli u četiri grada, tajni su potrošači dobili odgovore na sva pitanja koja su postavili u vezi dobivanja kredita, rečeno je na današnjem okruglom stolu 'Moj novac, moja prava' koji su organizirale udruge za zaštitu potrošača u sklopu projekta 'Zaštita potrošača korisnika financijskih usluga'

Istaknuto je kako je nužno raditi na povećanju financijske pismenosti potrošača, ali je isto tako potrebno i da banke te ostale financijske institucije promjene svoju politiku, odnosno moraju potrošaču pružiti potpunu informaciju o svojim proizvodima i uslugama

Potrošač prije nego digne kredit ne može niti u jednoj instituciji dobiti nezavisan savjet prije nego donese odluku o podizanju kredita, kazala je voditeljica projekta i predsjednica Centra za edukaciju i informiranje potrošača Tanja Popović

To je razlog zašto se krenulo u akciju Tajni potrošač, u kojoj je nekoliko volontera obišlo osam banaka u četiri grada tražeći podatke vezane uz dobivanje kredita. U samo dvije banke dobili su odgovore na svih osam postavljenih pitanja uključujući pitanje mogu li dobiti nacrt ugovora i kod kuće ga proučiti te razmisliti o njemu, kazala je.

Stoga je savjet da to isto učine i potrošači prije nego se odluče na dizanje kredita, odnosno da obiđu više institucija kako bi dobili što više informacija i tek onda donijeti odluku, kazala je.

Na skupu je istaknuto kako je problem financijskih usluga problem koji je vrlo izražen u Hrvatskoj. Stoga u udrugama za zaštitu potrošača smatraju kako bi se i u financijskom sektoru trebala osnovati posebna, neovisna regulatorna agencija, no za sada, kažu, nisu naišli na razumijevanje za tu inicijativu.

Istaknuto je i kako u sklopu promicanja prava potrošača treba poraditi na njihovom financijskom opismenjavanju te kako potrošači imaju pravo na cjelovitu i istinitu informaciju, koju banke znaju i uskratiti korisnicima financijskih usluga.

Udruge organizatori okruglog stola su Hrvatska udruga za zaštitu potrošača Zagreb, Centar za edukaciju i informiranje potrošača, Udruga Zadarski potrošač i Savez udruga za zaštitu potrošača Hrvatske.

U sklopu projekta 'Zaštita potrošača korisnika financijskih usluga' udruge su napravile i financijski kalkulator koji će biti postavljen na web stranice udruga te će pomoću njega potrošači moći saznati koji su krediti za njih najpovoljniji.

Projekt 'Zaštita potrošača korisnika financijskih usluga' provodi se na području cijele Hrvatske u suradnji sa Ministarstvom gospodarstva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!