NALAZ REVIZIJE

Bandić nezakonito potrošio 10 posto proračuna

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 24.02.2011 18:57
  • Objavljeno 24.02.2011 u 14:52
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Gradski zastupnici HNS-a Morana Paliković Gruden i Jozo Radoš upozorili su na brojne nepravilnosti u radu zagrebačke Gradske uprave koje državna revizija redovito popisuje i izražava o njima uvjetno mišljenje. Komentirajući nalaz državne revizije za Grad Zagreb u 2009. godini, posebno su se osvrnuli na probleme nenaplaćenih potraživanja, prenošenja obveza iz jedne godine u drugu te poslovanja s nekretninama

'Nepravilnosti se ponavljaju iz godine u godinu, ali za to nitko ne snosi odgovornost', naglasio je Radoš, ustvrdivši da bi Bandićevoj gradskoj upravi revizija trebala dati negativnu ocjenu, s obzirom na činjenicu da se greške ponavljaju, a stanje se ne popravlja.

Kao eklatantne primjere nezakonitog upravljanja proračunskim sredstvima u Zagrebu Radoš je naveo manjak prihoda u odnosu na rashode od 717 milijuna kuna te prenošenje obveza iz 2008. u iznosu od 940 milijuna kuna.

'Gradska vlast ne smije trošiti nešto što nema, a radi se o 10 posto proračuna', rekao je Radoš, upozoravajući da je manjak prihoda u odnosu na rashode protivan zakonu.

Revizija je opetovano upozorila i na kršenje Pravilnika o proračunskom računovodstvu i Zakona o izvršenju proračuna u slučaju prenošenja obveza u iznosu od 940 milijuna kuna. 'Rashodi se moraju iskazivati prema nastanku poslovnog događaja neovisno o plaćanju', stoji u izvješću.

Smatrajući da se prenošenjem obveza omogućava samovoljno ugovaranje poslova, samovoljno plaćanje, a onda i manipulacije i zloporabe koje su s time povezane, zastupnici HNS-a predložit će donošenje skupštinske odluke kojom će se onemogućiti takvo protuzakonito postupanje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi