DRAGHIJEVE MJERE NA DJELU

Banca d'Italia i ECB kupuju 150 mlrd eura talijanskih državnih obveznica

10.03.2015 u 12:26

Bionic
Reading

Talijanska središnja banka objavila je u ponedjeljak da će zajedno s Europskom središnjom bankom (ECB) kupiti talijanske državne obveznice u ukupnoj vrijednosti 150 milijardi eura u sklopu ECB-ova programa kvantitativnog ublažavanja u eurozoni

Do kraja provedbe ECB-ova programa bilanca Bance d'Italia porast će 30 posto temeljem kupnje državnih obveznica, osiguranih vrijednosnih papira i osiguranih korporativnih obveznica, najavila je talijanska središnja banka u dokumentu objavljenom na njezinoj internetskoj stranici.

ECB je u ponedjeljak pokrenuo program kupnje državnih obveznica zemalja eurozone kojim namjeravaju u gospodarstvo eurozone ubrizgati više od tisuću milijardi eura.

Iz talijanske središnje banke najavili su da će kupiti državne obveznice ukupne vrijednosti 130 milijardi eura dok će ECB kupiti talijanske obveznice za preostalih 20 milijardi eura.

Program već utječe na financijska tržišta, ustvrdili su u Banca d'Italiji.

Tako su prinosi na 10-godišnje talijanske državne obveznice pali 0,9 postotnog boda u razdoblju od 5. studenog prošle godine, kada su u ECB-u počeli govoriti o kvantitativnom ublažavanju, do 22. siječnja ove godine kada je središnja monetarna institucija eurozone službeno najavila početak tog programa.

Odvojeno je Reuters prenio izjavu neimenovanog trgovca u jednoj europskoj banci da su u ponedjeljak prodavali njemačke, francuske i belgijske državne obveznice središnjim bankama zemalja koje su iz izdale. Drugi je neimenovani trgovac kazao da središnje banke kupuju obveznice, ne navodeći o kojim je bankama riječ.

Treći je kazao da je zaprimio zahtjeve njemačke i talijanske središnje banke za informacijama o cijenama a četvrti da njemački Bundesbank kupuje petogodišnje obveznice, prenio je Reuters u ponedjeljak.