SINDIKALNA AKCIJA

Bajiću i Šeksu ugovori o radu na određeno vrijeme

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 07.10.2011 11:31
  • Objavljeno 07.10.2011 u 11:10
Državni odvjetnik Mladen Bajić

Državni odvjetnik Mladen Bajić

Izvor: Cropix / Autor: Admir Buljubašić/Cropix

Čelnici Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) jutros su pred Hrvatskim saborom dijelili zastupnicima 'ugovore o radu na određeno vrijeme', kako bi ih upozorili da je u Hrvatskoj dostojanstvo rada pogaženo na svim razinama. Svoj primjerak ugovora dobili su i Vladimir Šeks te državni odvjetnik Mladen Bajić

Predsjednici dviju središnjica Krešimir Sever (NHS) i Mladen Novosel (SSSH) uručili su te 'ugovore' rijetkim zastupnicima koji su se zatekli pred glavnim saborskim ulazom poručivši im da se danas obilježava Svjetski dan dostojanstvenog rada, a u Hrvatskoj i dalje mnogi radnici ne primaju plaće, uskraćuju im se materijalna i druga prava, te se na njima štedi kod zaštite na radu.

Admir Buljubašić/Cropix

Admir Buljubašić/Cropix

Izvor: Cropix / Autor: Admir Buljubašić/Cropix

Zastupnici koji izglasavaju zakone podjednako su krivi za to kao i Vlada koja ih predlaže i poslodavci koji krše radnička prava, izjavio je novinarima Sever pojasnivši kako sindikalci u 'ugovorima o radu' poručuju kako bi se zapravo trebali ponašati narodni zastupnici u Hrvatskom saboru

U 'ugovoru' stoji da zastupnik treba obavljati poslove radnog mjesta 'predstavnik građana RH - poslužitelj, vršitelj volje građana u Hrvatskom saboru', koji ima pravo na plaću 'sukladno radnom učinku' koji će se ocjenjivati pregledom snimki sjednica Hrvatskog sabora i prema povećanoj kvaliteti života građana.

Zastupnik ne bi ostvario pravo na dnevni odmor 'zbog opravdane bojazni kako se ne bi vratio na radno mjesto po isteku stanke', a u godišnjem odmoru mogao bi uživati tek nakon što se pregledom snimki saborskih sjednica utvrdi 'kako je tijekom godine doista radio'.

Uz takav 'ugovor o radu' sindikalci su zastupnicima udijelili i 'sporazum o raskidu ugovora o radu' jer mnogi poslodavci od svojih radnika traže da prigodom sklapanja ugovora o radu potpišu bjanko sporazum koji im omogućuje da ih otpuste kad god to žele.

Svjetski dan dostojanstvenog rada obilježava se 7. listopada od 2008. godine, a NHS i SSSH, kao članice Međunarodne konfederacije sindikata sudjeluju u njegovu obilježavanju želeći doprinijeti širenju svijesti hrvatskih radnika i građana o potrebi zaštite dostojanstva radnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi