PERKOVIĆ PODNIO OSTAVKU

Badel se spašava rasprodajom imovine

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 22.12.2009 13:20
  • Objavljeno 22.12.2009 u 12:00
Ante Perković

Ante Perković

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Sandra Simunovic

Predsjednik Uprave Badela 1862 Ante Perković podnio je ostavku, objavljeno je na konferenciji za novinare. Vođenje Uprave preuzet će Zvjezdana Blažić, a Perković odlazi u mirovinu

'U Badelu imamo krizu vlasništva, moramo se svi homogenizirati i mora doći do pomirbe vlasnika. To će biti moj sljedeći zadatak', rekao je Perković, koji odlazi nakon 36 godina karijere u Badelu.

Prema planu restrukturiranja tvrtke, najavljen je povratak temeljnom poslovanju - proizvodnji alkoholnih pića i vina, dok će se za bezalkoholni dio tražiti strateški partner. Planira se i prodaja brojnih nekretnina kako bi se popravila likvidnost tvrtke. U prodaju ide parcela na Borongaju veličine 34.000 kvadrata, a postojeći pogon preselit će se na Žitnjak. U planu je i prodaja 100.000 kvadrata zemljišta u industrijskoj zoni Rakovica, vinarije u Sv. Ivanu Zelini te uredskih prostora u Križevcima, Splitu i Rijeci.

tportal.hr

tportal.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: -

Zvjezdana Blažić

Započeo je i program zbrinjavanja viška zaposlenih kroz otpremnine i prijevremeni odlazak u mirovinu. Nova predsjednica Uprave Zvjezdana Blažić uputila je zahtjev Vladi za pomoć, ali nije željela otkriti koliko ljudi će ostati bez posla od trenutno 900 zaposlenih u Badelu 1862. Najavila je i rezanje menadžerskih beneficija, te preseljenje s nekih lokacija.

'Moramo dobiti podršku Vlade i banaka. Uputili smo zahtjeve premijerki jer nam je račun još uvijek blokiran zbog neplaćenih trošarina na alkohol, tako da imamo problem s isplatom plaće za studeni. Koliki nam je trenutni dug ne mogu reći jer se situacija mjenja iz dana u dan. Do sad smo uplatili oko 60 milijuna kuna', rekla je Blažić koja je do sad, kao članica Uprave, bila zadužena za poslove korporativnog upravljanja, strateškog planiranja i razvoja.

Novim članom Uprave postao je Srđan Oreb, dosadašnji izvršni direktor prodaje. Prema njegovim riječima rokovi naplate su u prosjeku oko 120 dana, a novi udar na likvidnost tvrtke očekuje u siječnju kad na snagu stupa novi pravilnik o trošarinama.

'Novim pravilnikom se ide na ruku uvoznicima pića, a ne domaćim proizvođačima i izvoznicima', istaknuo je Oreb.

Što se tiče Badelovih podružnica u Beogradu, Skopju i Sarajevu one se neće prodavati, dapače, naglašeno je, radi se o kvalitetnim kompanijama za koje postoji interes za ulaganje tamošnjih investitora. Badel će se još jače orijentirani na vanjska tržišta jer na domaćem terenu, istaknuto je, više nema mjesta za širenje.

'Dobro se razvijaju poslovi u Njemačkoj, Austriji i Češkoj, u pripremi je izvoz za Veliku Britaniju. Upravo će naša inozemna tržišta odigrati veliku ulogu u spašavanju tvrtke', najavila je Blažić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi