GUBITAK OD 221 MILIJUN KUNA

Badel prodaje Kalničke vode i otpušta 300 ljudi

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.04.2010 13:45
  • Objavljeno 29.04.2010 u 13:38
tvornica badel žitnjak

tvornica badel žitnjak

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Josip Bistrović

Tvrtka Badel 1862 u 2009. je ostvarila ukupni gubitak u iznosu od 221,1 milijun kuna, a plan restrukturiranja tvrtke između ostaloga predviđa smanjenje broja zaposlenih sa 750 na 450 do kraja ove godine, istaknuto je na današnjem predstavljanju poslovnih rezultata

Predsjednica Uprave tvrtke Zvjezdana Blažić navela je da je ostvareni gubitak rezultat negativnih jednokratnih stavki koje se u najvećoj mjeri odnose na ulaganja u Kalničke vode i Badel Beograd u razdoblju od početka njihovog poslovanja.

Na gubitak je utjecalo umanjenje vrijednosti imovine i vinograda (19,4 milijuna kuna), nenadoknadivost ulaganja u povezana društva te ispravci vrijednosti potraživanja od tih ulaganja i kamate na ulaganja (145 milijuna kuna), rezervacije za sudske sporove (10,2 milijuna kuna) i naknadno utvrđeni rashodi iz prošlih godina (10,9 milijuna kuna).

Da nije izvršeno čišćenje bilance te da nije bilo svih jednokratnih negativnih stavki iz prethodnog razdoblja tvrtka bi ostvarila operativnu dobit u iznosu od 17,9 milijuna kuna, kazala je Blažić.

Ukupni prihodi Badela 1862 lani su iznosili 425,1 milijuna kuna, što je pad od 11,7 posto u odnosu na 2008. Pad prihoda rezultat je smanjenja prodaje bezalkoholnog programa, sokova i vode te dodatnih ulaganja u tržište putem odobravanja dodatnih bonifikacija kupcima. Najveći pad prihoda, za 18 posto, ostvaren je u prodaji bezalkoholnih pića i vode, neznatno su pali prihodi od jakih alkoholnih pića, dok je rast od preko 10 posto u prodaji vina.

Pad prihoda nastavljen je i u prvom tromjesečju, iznosi 15 posto i generiran je padom prometa sokova i vode.

Blažić je istaknula kako je Uprava utvrdila prijedloge za pokriće gubitka iz prošle godine. Riječ je o pokriću dijela gubitka na teret kapitala i rezervi iz prethodnog razdoblja, smanjenju temeljnog kapitala te dokapitalizaciji kojom bi se povećao temeljni kapital pretvaranjem dijela dugovanja vjerovnika (država, banke) u temeljni kapital društva.

Plana restrukturiranja obuhvaća zadržavanje poslovanja u okviru core businessa (jaka alkoholna pića i vina), pronalaženje strateškog partnera za Kalničke vode, dezinvestiranje onog dijela imovine koja nije u funkciji osnovne djelatnosti, integriranje Badela 1862 i Eurobeva te organizacija proizvodnje na lokaciji Žitnjak.

Nadalje, financijsku konsolidaciju i restrukturairanje, operativno restrukturiranje - organizacijsko i kadrovsko te troškovnu konsolidaciju kroz pregovore sa dobavljačima oko kvalitetnijih usluga.

Blažić je istaknula kako vjeruje da će efikasno i brzo provođenje mjera rezultirati da tvrtka u drugoj polovici ove godine uđe u stabilniju fazu poslovanja.

Za prodaju Kalničkih voda kazala je kako je pri kraju i trebala bi biti dovršena prije ljeta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi