POZITIVNI TRENDOVI

Badel izlazi iz gubitaka i osvaja Kinu

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 07.04.2011 16:33
  • Objavljeno 07.04.2011 u 14:10
Zvjezdana Blažić Badel 1862

Zvjezdana Blažić Badel 1862

Izvor: Cropix / Autor: Sandra Simunovic / CROPIX

Prodajom Kalničkih voda i striktnim provođenjem plana restrukturiranja, Badel 1862 uspio je prebroditi duboku krizu koju je proživljavao prošle godine, istaknuto je predstavljanju poslovnih rezultata tvrtke. 'Unatoč teškim uvjetima poslovanja, uspjeli smo zadržati tržišni udjel i ostvariti pozitivan rezultat u prvom kvartalu ove godine', naglasila je Zvjezdana Blažić, predsjednica uprave

'Badel je jedna od rijetkih kompanija koja je imala tržište, ali nije bila u mogućnosti isporučiti dovoljne količine robe', rekla je Blažić, opisujući teške uvjete poslovanja u prošloj godini, u kojoj nije bilo osnovnih pretpostavki za ostvarenje prihoda zbog dugotrajne blokade računa (ukupno tri i pol mjeseca), ali i dugotrajnog poslovanja bez trošarinskog broja. 'Zbog toga je izgubljeno oko 100 milijuna kuna prihoda', naglasila je Blažić.

U takvim uvjetima ukupni prihodi Badela 1862 smanjeni su za 22 posto, na 314 milijuna kuna. U 2010. tvrtka je ostvarila ukupni gubitak od 260,9 milijuna kuna, što je rezultat velikih negativnih stavki koje se u najvećoj mjeri odnose na prodaju povezanog društva Kalničke vode Bio Natura. 'Kad se izuzmu te jednokratne stavke, operativni gubitak je iznosio 33,6 milijuna kuna, što je dvostruko bolje nego 2009. godine', rekla je Blažić.

Pozitivni trendovi u poslovanju rezultat su provedbe restrukturiranja započetog krajem 2009. godine. U sklopu poslovnog restrukturiranja koje podrazumijeva fokusiranje na core business (proizvodnja jakih alkoholnih pića i vina te zadržavanje dijela asortimana bezalkoholnih pića), prodano je povezano društvo Kalničke vode i pripojeno društvo Eurobev.

Prodajom Kalničkih voda Atlantic grupi, tvrtka se riješila gubitaša koji je u dvije godine generirao gubitak od čak 320 milijuna, što predstavlja oko 90 posto ukupnih gubitaka Badela.

Provedeno je i organizacijsko i kadrovsko restrukturiranje u sklopu kojega je proveden program zbrinjavanja 165 zaposlenih. Uvedena je nova komercijalna politika koja se očituje kroz povećanje cijena i smanjenje rabata, a započelo je i financijsko restrukturiranje kroz pregovore s poslovnim bankama.

Badel 1862 je prva tvrtka koja je ušla u Vladin model C, kojim je predviđena financijska sanacija kroz pretvaranje potraživanja u udio. Na taj način će se provesti i vlasničko restrukturiranje kojim će država postati većinski vlasnik društva.

Provođenje programa restrukturiranja dovelo je do pozitivnih rezultata u prvom ovogodišnjem tromjesečju. Ostvaren je rast prihoda od 11 posto, uz smanjenje rashoda za 10 posto te pozitivan rezultata iz osnovne aktivnosti koji iznosi 1,62 milijuna kuna.

Značajan iskorak Badel je napravio na inozemnim tržištima koja čine oko polovicu prodaje asortimana jakih alkoholnih pića i vina. Za tvrtku je osobito perspektivno kinesko tržište na koje nastoji plasirati vrhunska vina. 'Uz pomoć kineskog veleposlanstva, koje nam je ponudilo subvencije, osnovali smo joint venture tvrtku u Kini', otkrio je Srđan Oreb, član uprave Badela.

Zahvaljujući stabilizaciji poslovanja, Badel 1862 planira u ovoj godini ostvariti prihode od 422 milijuna kuna i neto dobit od osam milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi