tportalov kalkulator

Bacili ste oko na novi auto? Sami izračunajte koliko je od danas jeftiniji

  • Autor: N.S.
  • Zadnja izmjena 12.01.2018 21:04
  • Objavljeno 12.01.2018 u 21:04
Automobil (ilustracija)

Automobil (ilustracija)

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakus

Vlada je u četvrtak donijela dugo očekivanu uredbu o načinu izračuna posebnog poreza na promet na motorna vozila (PPMV), čime su pojeftinili svi novi automobili, pod uvjetom da im trgovci ne povise cijene. Tportal donosi kalkulator pomoću kojeg ćete vrlo jednostavno izračunati koliko ćete uštedjeti na kupnji limenog ljubimca na koji ste bacili oko

Kalkulator je dostupan na stranici uvozauta.com, koju uređuje i vodi informatički stručnjak Petar Kolovrat. 

Procedura izračuna vrlo je kratka i jasna. Najprije birate kupujete li novo ili rabljeno vozilo, nakon čega slijedi odabir benzinskog ili dizelskog motora.

Konačno, potrebno je unijeti i količinu C02 koju željeno vozilo ispušta te cijenu s PDV-om, nakon čega kalkulator pokazuje kolika vam je ušteda u odnosu na stare tarife. 

Kalkulator novih trošarina za automobile

Kalkulator novih trošarina za automobile

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: uvozauta.com

Od danas se za automobile s osnovnom cijenom s PDV-om do 150.000 kuna više neće plaćati dio trošarine koji se obračunavao po vrijednosnoj naknadi. Primjerice, kupci automobila s osnovnom cijenom od 100.000 kuna uštedjet će jedan posto, odnosno 1000 kuna.

U drugoj skupini, onoj za vozila između 100.000 i 150.000 kuna, na koje se do sada plaćalo dva posto, taj postotak je ukinut, pa će i ušteda biti tolika. 

  • +5
  • +2

Najprodavaniji europski automobili

Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

Za vozila čija je cijena od 150.000 do 200.000 kuna vrijednosna naknada utvrđuje se u iznosu od 2000 kuna, od 200.000 do 250.000 kuna ta naknada iznosi 4500 kuna, a za vozila skuplja od 600.000 kuna iznosi 60.000 kuna.

Vozila čija je vrijednost viša od 150.000 kuna podijeljena su u 10 vrijednosnih skupina, a porez se određuje po formuli koja uključuje fiksni iznos i razliku od cijene vozila do donje granice razreda.

Kolike će uštede biti u praksi, možete pogledati u tablicama na primjerima nekih od najprodavanijih modela u Hrvatskoj.

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević/tportal.hr

Prema riječima Zdravka Marića, ministra financija, prve dvije skupine čine oko 65 posto prodanih novih vozila u Hrvatskoj.

Na ovaj način, smatra ministar, ojačat će se prodaja vozila, a donošenjem uredbe ostvarit će se i tri cilja: obnavljanje voznog parka, zaštita okoliša i povećanje sigurnosti u prometu.

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević/tportal.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!