stiglo odobrenje

AZTN: Dopuštena koncentracija kojom braća Pivac stječu kontrolu nad Krašem

25.03.2020 u 20:41

Bionic
Reading

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) ocijenila je dopuštenom koncentraciju kojom MI braća Pivac stječe kontrolu nad Krašem, objavila je u srijedu Agencija.

Mesna industrija braća Pivac je krajem prošle godine prešla prag od 50 posto dionica Kraša.

Agencija je početkom ožujka ove godine zaprimila prijavu te koncentracije, a danas je objavila i da je ocjenjuje dopuštenom.

"Sudionici koncentracije, MI braća Pivac i Kraš ne djeluju na istim mjerodavnim tržištima", ističu iz AZTN-a.

Pojašnjavaju da i MI braća Pivac i Kraš svoje proizvode plasiraju u najvećoj mjeri kroz veleprodaju, tj. prodajom velikim kupcima, primarno trgovačkim lancima koji raspolažu razgranatom maloprodajnom mrežom i značajnim logističkim i distribucijskim kapacitetima u Hrvatskoj.

"Na razini maloprodaje oba sudionika koncentracije raspolažu vlastitim specijaliziranim maloprodajnim mjestima. Na prodajnim mjestima Kraša ne prodaju se proizvodi iz asortimana Grupe Pivac, dok su na prodajnim mjestima Grupe Pivac Kraševi proizvodi zastupljeni s udjelom manjim od 1 posto. Grupa Pivac nakon provedbe predmetne transakcije ne namjerava povećati zastupljenost Kraševih proizvoda na svojim maloprodajnim mjestima", navodi se u objavi Agencije.

Ističu i kako maloprodajno tržište konditorskih proizvoda karakterizira fragmentiranost te posljedično značajno tržišno natjecanje, a najveći pojedinačni tržišni udjel na tom tržištu se, "prema podacima podnositelja prijave, procjenjuje na 20-30 posto".

AZTN je koncentraciju ocijenio dopuštenom, budući da iz podataka u prijavi i drugih prikupljenih podataka proizlazi da njena provedba neće imati značajne negativne učinke na tržišno natjecanje na koncentracijom zahvaćenim mjerodavnim tržištima, osobito ne na način da bi se njenom provedbom ojačao postojeći ili stvorio novi vladajući položaj sudionika koncentracije, zaključuje se u objavi Agencije.

Po zadnjim podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva, MI braća Pivac drže 50,96 posto dionica Kraša, a drugi najveći dioničar je Kappa Star, u vlasnišvu srbijanskog poduzetnika Nebojše Šaranovića, koji ima 29,75 posto dionica hrvatske konditorske tvrtke. 

Inače, preuzimanje Kraša je obilježilo domaće tržište kapitala u prošloj godini, a u tomu se Mesna industriju braća Pivac nadmetala s tvrtkom Kappa Star.

MI braća Pivac je u rujnu, a tada je imao nešto više od 30 posto dionica Kraša, iskazao namjeru objave ponude za preuzimanje dionica Kraša i izvijestio da pregovara o zajedničkom djelovanju s tvrtkom Kraš ESOP.

No, nakon toga je dionice domaće konditorske kompanije počeo kupovati Kappa Star, koji je postupno povećavao svoj udjel u Karšu, a cijena dionice Kraša je iz dana u dan rasla i krajem rujna je na Zagrebačkoj burzi premašila 1.000 kuna, dok je početkom rujna bila na oko 380 kuna.

Braća Pivac su u drugoj polovici listopada objavili ponudu za preuzimanje dionica Kraša po cijeni od 430 kuna za dionicu, ali nju je Uprava Kraša ocijenila niskom.

U drugoj polovici studenoga 2019. su Mesna industrija Braća Pivac i Kraš-ESOP sklopili ugovor o kupoprodaji i prijenosu dionica, čime je MI braća Pivac stekla kontrolni dionički paket u Krašu. MI braća Pivac kupila je od Kraš-ESOP-a, odnosno od malih dioničara-Kraševih radnika, 18,44 posto temeljnog kapitala Kraša. Kraš-ESOP dionice je prodao po cijeni od 861,20 kuna po dionici, odnosno po ukupnoj cijeni od 238,1 milijuna kuna za sve dionice.