napeti odnosi

Amerikanci jačaju svoju poziciju u Aziji čime su najviše naljutili Kinu: S kim su sve ušli u novi ekonomski pakt?

  • Autor: L. Š.
  • Zadnja izmjena 23.05.2022 20:41
  • Objavljeno 23.05.2022 u 20:41
Joe Biden u Južnoj Koreji

Joe Biden u Južnoj Koreji

Izvor: EPA / Autor: Lee Jin-man / POOL

Sjedinjene Američke Države osnivaju novo azijsko-pacifičko partnerstvo s 13 država sudionica, uključujući Japan, Južnu Koreju i Indiju, kako bi se povećala ekonomska suradnja s Azijom. Riječ je o Indo-pacifičkom ekonomskom okviru (IPEF) iz kojeg je izuzeta slobodna trgovina, a ne radi se ni o sigurnosnom paktu, već poticanju veće integracije u četiri ključna područja - digitalnoj ekonomiji, lancima opskrbe, dekarbonizaciji i propisima koji se odnose na radnike

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je borba s inflacijom prioritet, kao i otpornost opskrbnih lanaca, te da je taj okvir osmišljen kako bi pomogao u smanjenju troškova.

Iz okvira je isključena Kina, čiji su odnosi s drugim državama napeti, između ostalog zbog njezinih bliskih odnosa s Rusijom. Osim što i dalje drži dominaciju u azijskom gospodarskom području, posebice nakon izlaska SAD-a iz Transpacifičkog saveza, Kina je sumnjičavo reagirala na IPEF koji je Biden najavio u Tokiju, piše CNBC.

Američki predsjednik sastat će se ovaj tjedan u Tokiju s čelnim ljudima Japana, Indije i Australije, inače pripadnika obrambene skupine Quad, kako bi proučili detalje IPEF-a. Japan želi da se u okvir uključi što veći broj država jugoistočne Azije, a Biden im je uz to obećao zaštitu uslijed napetosti s Kinom i dao podršku pridruživanju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda kao stalne članice. Zbog bliskih odnosa Kine s Rusijom raste napetost u Aziji, a pojačala ju je situacija s Tajvanom jer ga Kina smatra svojom 'odmetnutom pokrajinom', na što je SAD odgovorio da će vojno podržati Tajvan ako ga Kina napadne.

'Sjedinjene Države trebaju pojačati svoju gospodarsku konkurentnost u regiji. Čak i one zemlje koje se boje kineske vanjske politike i strateških ciljeva shvaćaju da se ne mogu tako lako odvojiti od njezine ekonomije u kratkom roku', rekao je Ali Wyne, viši analitičar za Global Macro u Eurasia Groupu.

Sličnosti s Transpacifičkim trgovinskim sporazumom?

Američki dužnosnici izbjegavaju spominjanje Kine u raspravama o IPEF-u. Zanijekali su da je riječ o 'zatvorenoj' skupini, kako je tvrdila Kina, no kineski državni medij Global Times u subotu je naveo da je 'glavni cilj Bidenova putovanja u Južnu Koreju i Japan pokušaj formiranja novog političkog stava protiv Kine uspostavljanjem saveza oko Washingtona u azijsko-pacifičkoj regiji'.

Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost, u nedjelju je rekao novinarima da nije iznenađen time što je Kina zabrinuta zbog broja država koje su pokazale interes za pridruživanje IPEF-u.

Govoreći za CNBC-jev 'Capital Connection' u ponedjeljak, prije nego što su objavljeni detalji IPEF-a, viša stručna suradnica u Stimson centru u Washingtonu DC Yuki Tatsumi rekla je da će taj plan teško proći u regiji.

Tvrdi da je IPEF sličan Transpacifičkom trgovinskom sporazumu (TPP), iz kojeg se SAD povukao tijekom administracije Donalda Trumpa, kada su se druge zemlje u regiji 'borile' ne bi li ispunile uvjete da postanu dio tog partnerstva. Pod vodstvom bivših američkih predsjednika Trumpa i Baracka Obame, SAD je zaoštrio odnos prema Kini.

'Bez obzira na nove političke inicijative koje dolaze iz Washingtona, strateško natjecanje između SAD-a i Kine će se intenzivirati', rekla je Tatsumi te očekuje da će novi okvir vjerojatno samo ubrzati taj trend.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!