DUG OD 1,5 MILIJARDI EURA

Autocesti Rijeka - Zagreb prijeti financijski slom

02.01.2012 u 09:15

Bionic
Reading

Tvrtka Autocesta Rijeka - Zagreb (ARZ) ove godine mora platiti ratu kredita od čak 87,9 milijuna eura (645 milijuna kuna), a isto toliko iznose i ukupni prihodi te tvrtke. No, to nije sve. U 2013. godini ARZ mora platiti ratu od čak 102,5 milijuna eura, a 2014. stiže joj na naplatu rata od čak 236,7 milijuna eura. Uz sve to, ARZ je 2010. godinu završio s gubitkom od 324 milijuna kuna, piše Večernji list

Zbog tako velikog kreditnog zaduženja i negativnog poslovanja, ARZ se nalazi pred financijskim slomom jer prihodi te tvrtke jednostavno ne mogu pratiti tako velike iznose rata otplate kredita.

Na to su upozorili, piše Večernji list, i revizori financijskog izvještaja ARZ-a za 2010. godinu iz tvrtke BDO, koji jasno kažu da bez snažne i promptne pomoći vlasnika, a to je država, tvrtka neće skoro moći vraćati odobrene kredite, kamate i druge posudbe. Tako će porezni obveznici morati vraćati ARZ-ove kredite, a ukupna zaduženost te tvrtke iznosi 1,3 milijarde eura. Od toga je većina tih kredita poslužila prošloj vlasti za krpanje rupa u proračunu ili drugim javnim tvrtkama.

ARZ je tako jedan od kostura iz ormara koji je za sobom ostavila bivša HDZ-ova vlada, jer je ta tvrtka do dolaska HDZ-a na vlast 2004. bila zadužena samo 278 milijuna eura. No, od tada enormno raste kreditno zaduženje ARZ-a, i to za čitavih milijardu eura.

CIJELI ČLANAK MOŽETE PROČITATI OVDJE