U SLOVAČKU I POLJSKU

Auto-industrija napušta Britaniju zbog Brexita?

18.10.2016 u 14:16

Bionic
Reading

Dijelovi automobilske industrije mogli bi preseliti u nove zemlje Europske unije ako Britanija u pregovorima o razdruživanju izgubi povlašteni pristup zajedničkom tržištu, upozorio je čelnik njemačkog udruženja automobilske industrije (VDA)

Britanska premijerka Theresa May odredila je kraj ožujka iduće godine za početak službenog procesa izlaska Britanije iz EU-a. U očekivanju tog datuma proizvođače automobila brine da Britanija ide u smjeru potpunog razdruživanja, što bi za njih značilo uvozne carine u visini do 10 posto, tumači Reuters.

‘Sve dok se ne razjasni hoće li Britanija imati neograničeni pristup jedinstvenom europskom tržištu u slučaju temeljitog razdruživanja, moramo polaziti od pretpostavke da će ulagači u Britaniji biti suzdržani’, ocijenio je Matthias Wissmann u izjavi poslanoj Reutersu elektronskom poštom.

‘Moguće je da bi proizvodnja u novim članicama EU-a tada postala privlačnija’, kazao je Wissmann, procjenjujući da bi razdoblje neizvjesnosti u tom scenariju moglo potrajati pet do sedam godina.

U nedavnom razgovoru za Financial Times Wissmann je poimence naveo Slovačku i Poljsku kao atraktivne alternativne proizvodne lokacije. Njemačka autoindustrija u Britaniji ima 100 proizvodnih postrojenja, uključujući dobavljače, podsjeća Reuters.

Wissmann je već u lipnju upozorio da bi potencijalni trgovinski spor između Europe i Britanije zadao težak udarac toj industriji i da bi rezultirao preseljenjem nekih postrojenja. Njemački proizvođači automobila lani su izvezli 810.000 automobila u Britaniju, više nego i u jednu drugu zemlju u svijetu, dok je tri četvrtine od 1,6 milijuna njihovih automobila, proizvedenih u Britaniji u 2015., izvezeno, i to većinom u zemlje EU-a, podsjetio je Wissmann.

Bivši njemački ministar prometa i moćni lobist istaknuo je ipak da je prioritet udruženja VDA očuvanje veza među preostalih 27 članica. ‘Britanija je važno tržište za njemačku autoindustriju, no kohezija 27-članog EU-a i zajedničkog tržišta još je važnija’, poručio je Wissmann u izjavi za Reuters.