osnovna škola Savski gaj

[ANKETA] Jeste li za uklanjanje murala na kojem Zvonimir Boban udara milicajca na Maksimiru?

02.11.2021 u 13:13

Bionic
Reading

Priča oko murala u Zagrebu se nastavlja. Nakon što je saborska zastupnica Nove ljevice Ivana Kekin izjavila kako je korektno to da je obrisan mural na kojem je general Praljak jer je ratni zločinac te da bi obrisala i mural sa Zvonimirom Bobanom na Osnovnoj školi Savski gaj, reagirao je Marin Miletić, zastupnik Mosta

Mural na školi prikazuje poznatu scenu iz 1990., kad je tadašnji kapetan Dinama udario milicajca na utakmici Dinama i Crvene zvezde na Maksimiru.

'Osobno, sklona sam tome da nije primjereno da prikazi nasilja budu na osnovnim školama. Uspjesi naših sportaša i općenito uspjesi hrvatskog naroda i njihovi sentimenti mogu se izražavati i kroz slike koje ne prikazuju nasilje', rekla je Kekin prilikom gostovanja na N1 televiziji.

Na pitanje voditelja bi li podržala uklanjanje tog murala Kekin je odgovorila 'da'.

'Ne vidim potrebu za prikaz nasilja na osnovnoj školi', istaknula je zastupnica Nove ljevice.

Na to je reagirao njen kolega zastupnik Marin Miletić, navijač Rijeke.

'Ja sam navijač Rijeke. I znam da su momci iz Armade, Torce, Boysa, Kohorte PRVI stali na branik Domovine. S tribine na prve linije u borbi za slobodu. Ajmo mlađim generacijama objasniti da znaju što se dogodilo: Dinamo je ugostio Crvenu zvezdu na Maksimiru dan nakon prvih višestranačkih izbora. Raspadala se Jugoslavija, a događaji s Maksimira najavili su Domovinski rat. Delije su provalili na južnu tribinu, a milicija je tukla Boyse. I tada je Zvonimir Boban nogom udario milicajca u obrani navijača Dinama. Bobanov udarac je bio obrambeni udarac kojim je htio zaštititi mladića od režimskog pendreka. Tako da je taj čin nagovijestio borbu našeg naroda za slobodu', napisao je Miletić na Facebooku.

Za stranku Nova ljevica i njihovu zastupnicu Kekin vjerojatno je i David nasilan jer je praćkom pogodio tiranina Golijata, poručio je Miletić te se nada da 'takvima nisu nasilni i heroji koji su branili naše kuće, ulice, naše gradove i obitelji u Domovinskom ratu'.

  • +7
Mural BBB-a na Laništu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL