VLADA USAMLJENA U PLUSU

Analitičari tipuju na pad BDP-a i u 2010.

11.12.2009 u 10:15

Bionic
Reading

Iako je u Vladinim projekcijama za 2010. zacrtan gospodarski rast od 0,5 posto, za analitičare većih domaćih banaka 'bazni scenarij' više nije ni stagnacija, nego novi pad BDP-a. Tako analitičari vodećih hrvatskih banaka prognoziraju pad BDP-a od 0,5 do dva posto, a kao glavnog krivca za negativne tredove navode pad osobne potrošnje

Analitičar Zdeslav Šantić iz Splitske banke predviđa da će u 2010. BDP pasti, i to za 0,8 posto. 'Nakon za gospodarstvo iznimno teške 2009. godine, niti iduća godina ne donosi puno razloga za optimizam. Tako je u 2010. moguće očekivati daljnju kontrakciju domaćeg gospodarstva, a stabilizacija nije izgledna prije druge polovice godine. Pad BDP-a bit će ponajviše posljedica pada osobne potrošnje uslijed smanjenja razine zaposlenosti te realnog pada neto plaća', kaže Šantić.

Dodaje da će trenutne visoke cijene inozemnog zaduživanja, niska iskorištenost kapaciteta u industriji te potreba da se smanje deficiti u proračunima središnje i lokalne države rezultirati i manjim kapitalnim ulaganjima. Nažalost, hrvatsko gospodarstvo nije izvozno orijentirano te neće profitirati od fiskalnih stimulansa implementiranih u zemljama eurozone poput nekih drugih gospodarstava u regiji, zaključuje Šantić.

Direktorica Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisen Consultinga Zrinka Živković Matijević predviđa da će u 2010. BDP zabilježiti pad od 0,5 posto. 'Prva polovica 2010. godine neće donijeti značajnije promjene obzirom da će novouvedeni porezi i negativni trendovi na tržištu rada zasigurno imati velik utjecaj na osobnu potrošnju, a inozemna potražnja neće biti dovoljna da podupre oporavak industrije i pokrene investicijski ciklus. Početak oporavka predviđamo najranije u drugoj polovini iduće godine, s obzirom na uspješnost turističke sezone, ukidanje kriznog poreza, bazni učinak i rastuću inozemnu potražnju', zaključuje Živković Matijević.

Analitičar Hypo Alpe-Adria banke Hrvoje Stojić za 2010. procjenjuje 'intenzitet pada BDP-a od oko 2 posto, uslijed daljnje prilagodbe domaće potražnje', a analitičar Zagrebačke banke Goran Šaravanja prognozira pad od 1,5 posto, a razlozi su 'neizvjesnost u privatnom sektoru – rastuća nezaposlenost, slabi rast u EU, te činjenica da nitko nije siguran koliko će država financiranja trebati'.

Analitičar Erste banke Alen Kovač kaže da u 'optimističnijem scenariju predviđa stagnaciju gospodarske aktivnosti, ali ipak s naglašenim rizikom prema dolje, ako vanjska kretanja budu manje povoljna'. I analitičari Privredne banke Zagreb u tjednim analizama navode da, nakon snažne kontrakcije u 2009., očekuju da će '2010. u optimističnoj varijanti donijeti gospodarsku stagnaciju uz relativno jake rizike da se nula pretvori u blagi minus.'