bušenje zdenca

Amerikancima odobren zahtjev za crpljenje podzemnih voda ispod njihovog veleposlanstva u Zagrebu, ali neće je koristiti za piće

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 11.05.2022 09:55
  • Objavljeno 11.05.2022 u 08:45
Američko veleposlanstvo u Zagrebu

Američko veleposlanstvo u Zagrebu

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: us embassy

Otkad je Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj izmješteno izvan centra Zagreba, ono djeluje kao fortifikacija i izolirana cjelina, a sve aktivnosti imaju sigurnosnu komponentu

Stoga je i informacija da su od nadležnih institucija Amerikanci zatražili dozvole za projekt crpljenja podzemnih voda ispod kompleksa svog veleposlanstva u Buzinu u startu logično dočekana kao još jedna mjera jačanja njihove sigurnosti, piše Poslovni dnevnik.

Međutim crpljenje vode veleposlanstvo traži iz posve drugog poriva. Kako se iz odluke Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja može iščitati, veleposlanstvo ima namjeru bušiti zdenac iz kojega će crpiti vodu za zalijevanje zelenih površina unutar buzinskog kompleksa.

Ministarstvo je, naime, odobrilo Veleposlanstvu SAD-a da za takav projekt ne mora provoditi postupak procjene utjecaja na okoliš, kao ni glavnu procjenu prihvatljivosti za ekološku mrežu, uz obrazloženje da se područje zahvata ne nalazi na području koje je zaštićeno, u neposrednoj blizini lokacije ne nalaze se površinski tokovi, a postojeća vodocrpilišta su na dovoljnoj udaljenosti i neće biti ispuštane otpadne vode.

I utjecaj na hidrogeološke značajke ocijenjen je zanemarivim, jer, kako se navodi, veleposlanstvo namjerava crpiti do osam tisuća kubnih metara vode godišnje. Tom količinom navodnjavat će, kako stoji u dokumentaciji, 1,3 hektara zelene površine u dvorištu Veleposlanstva SAD-a, piše Poslovni dnevnik.

Navodnjavanje će se provoditi postojećim sustavom podzemnih skočnih prskalica pa se u rješenju Ministarstva konstatira i da zahvat neće imati utjecaja na okoliš ni u smislu povećanja razine buke u okolišu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!