inflacija ne bira

Amerikance, kao i Hrvate, muči skupa hrana. Snalaze se vrtlarenjem, kuponima i lovom

02.03.2024 u 17:35

Bionic
Reading

Amerikance muči isti problem kao i Hrvate. Inflacija statistički pada, ali cijene hrane i dalje rastu. Zbog toga su se mnogi građani SAD-a odlučili na štednju. Neki vrtlare, drugi skupljanju kupone i prate prodajne akcije, a pojedini su se bacili u lov

Potrošači u SAD-u na hranu troše više nego u bilo kojem periodu u posljednjih 30 godina, izvijestio je nedavno The Wall Street Journal, pozivajući se na podatke ministarstva poljoprivrede.

Cijene u restoranima porasle su 5,1 posto u siječnju 2024. u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, a troškovi namirnica u dućanima skočili su 1,2 posto u istom razdoblju.

Dok se inflacija, koja je prošle godine uzdrmala američko gospodarstvo, počela smirivati, cijene hrane nastavljaju rasti. Business Insider piše da su primjerice govedina i šećer dosegli vrtoglave cijene. Tvrtke koje nisu poskupile svoje proizvode odlučile su se na smanjivanje pakiranja. Za istu cijenu kupac dobije manje čipsa ili gaziranog soka - što je praksa poznata kao šrinkflacija.

Prema analizi think tanka Groundwork Collective, pet je vrsta hrane odgovorno za 30 posto inflacije u američkim trgovinama posljednjih godina. To su govedina i teletina, perad, negazirani sokovi i pića, svježe voće i povrće te grickalice.

Govedina i teletina u siječnju su poskupjeli za 7,7 posto. Smrznuta negazirana pića, poput soka od naranče, poskupjeli su 29 posto na godišnjoj razini, a nezamrznuta negazirana pića 4,2 posto.

Kao razlog za rast cijena navode se problemi s opskrbom i klimatske promjene. Suša je smanjila pašnjake za tov krava, što je dovelo do manjih stada goveda, tvrdi američko ministarstvo poljoprivrede. Na proizvodnju naranči utjecali su teški vremenski uvjeti i bakterijska bolest ozelenjivanje agruma, za koju nema lijeka.

Vlasnici restorana opravdavaju rast cijena rastom svojih troškova. Brian Will, vlasnik taverne u predgrađu Atlante, prodaje u Americi popularne sendviče BLT sa slaninom, zelenom salatom i rajčicom za 15,95 dolara (17,76 eura), a prije četiri godine njihova cijena bila je 23 posto niža, 12,95 dolara (11,98 eura).

Will objasnio je da sastojci sendviča koštaju otprilike pet dolara, ali da inflacija u drugim područjima njegova poslovanja smanjuje tih 11 dolara bruto marže po sendviču.

Osim troškova hrane, također plaća 20.000 dolara najamnine, 6000 dolara za komunalije i 60.000 dolara za radnu snagu svaki mjesec. To je 86.000 dolara osnovnih troškova prije početka mjeseca i, prema njegovim izračunima, morao bi prodati 93.000 sendviča samo da pokrije troškove.

U međuvremenu, izvršni direktor prehrambenog konglomerata Kellogg's Gary Pilnick pozvao je Amerikance srednje klase da za večeru jedu žitarice, a direktor Pepsija Ramon Laguarta savjetovao im je da Doritos (čips koji proizvodi podružnica Pepsija) koriste kao prilog jelima da bi doskočili rastu cijena hrane.

Američki potrošači odlučili su uzvratiti udarac i smišljaju načine na koje smanjiti potrošnju na hranu. The Wall Street Journal prikupio je stotine odgovora čitatelja i sastavio nekoliko savjeta za uštedu.

Mnogi su rekli da su uveli strogu politiku zabrane jedenja u restoranima, a drugi se oslanjaju na kupone prilikom kupovine u dućanima da bi postigli značajne uštede. Ova praksa obično uključuje skupljanje velikog broja kupona, praćenje prodajnih akcija i njihovo kombiniranje s rasprodajama da bi se postigle maksimalne uštede.

Velik broj njih kupuje namirnice u veleprodaji, kao i hranu koja se ne može pokvariti - konzerve, sušeno voće i povrće, zamrznutu hranu, rižu ili tjesteninu te pakiranu hranu koja je sterilizirana ili ima dodane konzervanse.

Sarah Smith iz Las Vegasa rekla je za The Wall Street Journal da su ona i suprug odustali od kulinarskih eksperimenata i kreativnih recepata kao odgovor na inflaciju. Sad umjesto talijanske piletine cacciatore više pripremaju jednostavna jela poput složenca od tune.

'To su vam samo rezanci od jaja, konzervirana tunjevina, konzervirana krem ​​juha od gljiva, luk i češnjak. Nije zdravo, ali je hrana', rekla je Smith.

Bernard Brothman, umirovljeni direktor ljudskih resursa, rekao je za The Journal da, umjesto da se oslanja samo na kupovinu namirnica u trgovini, više koristi zajednički vrt kako bi proizveo dodatnu hranu za sebe i obitelj. Potroši oko 200 dolara (185 eura) na gnojivo i sjeme, ali na kraju uštedi stotine dolara na namirnicama u sezoni kelja, mrkve, tikve i rajčice.

Drugi se Amerikanci vraćaju osnovnim metodama preživljavanja, a koje su koristili naši preci, lovačko-sakupljačkim tehnikama. Nancy Randall i njezina šesteročlana obitelj iz Houstona štede novac lovom te jedu divljač i ribu. Godišnje ulove osam jelena, čije meso zamrznu. Obitelj se obično može hraniti time cijelu godinu i ne moraju trošiti novac ​​u trgovini.

Drugi su čitatelji rekli da se bore protiv rastućih cijena maksimiziranjem popusta za starije osobe i izradom proračunske tablice svojih namirnica i obroka.

Rast cijena u trgovinama i restoranima ne utječe jednako na sve Amerikance. Potrošači s nižim primanjima puno su više pogođeni jer moraju izdvojiti puno veći dio svojih prihoda da bi si mogli priuštiti osnovne potrepštine.

Amerikanci čiji su prihodi u donjoj petini u odnosu na ostatak populacije (godišnji prihod od oko 14.000 dolara) troše oko četvrtinu svog prihoda na namirnice. S druge strane osobe u gornjih 20 posto s većim godišnjim prihodom (oko 244.000 dolara) troše samo 3,5 posto svog prihoda na hranu.