FRIENDLY POSLODAVCI

Američke tvrtke u kojima je najbolje raditi

23.01.2009 u 13:36

Bionic
Reading

I u vrijeme krize postoje kompanije koje pokušavaju što više udovoljiti svojim zaposlenicima. Na ovogodišnjoj listi najboljih američkih tvrtki za rad magazina Fortune, Google, prošlogodišnji broj 1, pao je na četvrto mjesto, dok se na prvo mjesto probio NetApp. Uglavnom, ako vam se ukaže prilika da se zaposlite u SAD-u, svakako ciljajte na jednu od ovih pet kompanija

1. NetApp

zaposlenih: 5.014 (SAD) i 2.839 (izvan SAD-a)
godišnje novih radnih mjesta: 528
prosječna godišnja plaća: 134.716 dolara

David Hitz je prvo radio kao kauboj, da bi zatim prodavao krv kako bi mogao plaćati studij na prestižnom sveučilištu Princeton. Nakon završetka studija bacio se u posao s računalima, da bi 1992. s Jamesom Lauom osnovao tvrtku NetApp. Danas je to vodeća svjetska kompanija u području naprednih mrežnih rješenja za pohranu podataka.

NetApp je uspješno preživio slom dot.com tržišta prije osam godina, da bi u prošloj godini od prodaje zaradio rekordnih tri milijarde dolara. Za svo to vrijeme u kompaniji je njegovan duh ravnopravnosti. 'Imam osjećaj da radim u maloj, tek osnovanoj tvrtki, a ne u korporaciji s više od sedam tisuća zaposlenih', kaže jedan od djelatnika.

Menadžment kompanije je čvrsto s nogama na zemlji, što dokazuje i njihova politika da se na poslovnim putovanjima pazi na potrošnju ali uz opasku: 'Mi smo skromna kompanija. Ali nema potrebe da se potrgate kako biste uštedjeli tek dolar ili dva. Upotrijebite zdravi razum.'

Osim toga, brojne su beneficije za zaposlene, kao što su: pet plaćenih slobodnih dana za volonterski rad, sa 11.390 dolara tvrtka pomaže djelatnicima koji planiraju posvojenje, pomoć zaposlenima s autističnom djecom i dr.

NetApp je za sad prošao neokrznut u globalnoj krizi, nije bilo otpuštanja, a u pričuvi je dvije milijarde dolara u kešu za slučaj većih problema.

2. Edward Jones

zaposlenih: 34.496 (SAD) i 2.528 (izvan SAD-a)
godišnje novih radnih mjesta: 2.129
prosječna godišnja plaća: 77.333 dolara

Brokerska kuća Edward Jones u prvih deset mjeseci prošle godine zaposlila je 698 financijskih savjetnika. Trenutno nadograđuje svoje sjedište u St. Louisu za 500 novih zaposlenika. Dok je većina financijskih kompanija na rubu propasti, a deseci tisuća zaposlenika su otpušteni, Edward Jones ne planira podijeliti ni jedan jedini otkaz. U čemu je kvaka?

Edward Jones je izuzetno konzervativna brokerska kuća koja klijente bira među dugoročnim i opreznim investitorima. Dan danas Jonesovim klijentima nije dostupno online trgovanje!

Slično tome, Jones nije vertikalno integriran s uzajamnim fondovima kako ne bi ugrozio samostalnost svojih financijskih savjetnika i narušio povjerenje klijenata. Poduzeće također ne želi nuditi jeftine dionice s međunarodnih javnih ponuda, robu ni opcije - investicijske proizvode koje smatra prerizičnima za svoje konzervativne klijente. Također nema urede u poslovnim kvartovima velikih gradova jer oni ne bi omogućili interakciju s klijentom oči u oči u ugodnom ambijentu kakvu poduzeće želi pružiti.

3. Boston Consultin Group

zaposlenih: 1.680 (SAD) i 5.029 (izvan SAD-a)
godišnje novih radnih mjesta: 142
prosječna godišnja plaća: 141.111 dolara

Investicijsko bankarstvo je dugi niz godina bilo branša namijenjena dobro plaćenoj muškoj populaciji koja je bila spremna raditi i više od 60 sati tjedno. Međutim, unazad desetak godina Boston Consultin Group (BCG) je shvatio da mora stubokom promijeniti svoju korporativnu kulturu kako bi zadržao, ali i pridobio najbolje na tržištu. Započeli su s politikom regrutiranja ženskih kadrova kako bi diversificirali radnu snagu. Svi zaposlenici koji rade više od 60 sati tjedno upućuju se profesionalnom mentoru.

Izbalansirali su rad i privatni život, potičući svoje zaposlenike na uzimanje plaćenog studijskog ili drugog dopusta. Neki od zaposlenika uzeli su dopust od čak jedne godine kako bi se posvetili volontiranju u raznim humanitarnim udrugama. Za to vrijeme BCG im je isplaćivao do 80 posto plaće.

BCG je isto tako pružio svojim zaposlenicima mogućnost da malo uspore tempo i posvete se svojim obiteljima. Osim toga, nudi im i prvoklasno zdravstveno osiguranje, npr. 100 posto plaćen tretman umjetne oplodnje

4. Google

zaposlenih: 12.580 (SAD) i 7.013 (izvan SAD-a)
godišnje novih radnih mjesta: 3.550
prosječna godišnja plaća: nepoznato

Google je ove godine izgubio primat kao najbolje mjesto za rad. Ali sa svojom jedinstvenom organizacijskom kulturom koja nalikuje sveučilišnim kampusima širom Amerike, Google je i dalje raj za svoje zaposlenike.

Ova informatička kompanija svim svojim zaposlenicima nudi, naravno uz dobre plaće, i neke druge beneficije kao što su besplatni obroci u 11 de-luxe restorana, besplatnog doktora u sklopu tvrtke, subvencionirane usluge zubara, pregršt rekreativnih sadržaja od biljara, stolnog nogometa do bazena. Ipak, nedavno su ukinuli običaj prijepodnevnog ispijanja čaja i plaćenog putovanja na skijanje jednom godišnje.

5. WegmansFoodMarkets

zaposlenih: 37.195 (samo SAD)
godišnje novih radnih mjesta: 691
prosječna godišnja plaća: 51.350 dolara

Odnedavno ovaj maloprodajni trgovački lanac svojim zaposlenicima nudi da na račun tvrtke kupe poklone u vrijednosti od 250 dolara te im daje popust od 10 posto na prehrambene proizvode. Također se u svakom od njegovih dućana djelatnici mogu opustiti na besplatnim tečajevima joge.